Информационен център на Министерство на oтбраната

Последният ръководител на източногерманските шпиони почина на 92-годишна възраст

Последният ръководител на източногерманските шпиони почина на 92-годишна възраст

Последният ръководител на източногерманското външно разузнаване Вернер Гросман е починал на 92-годишна възраст, съобщи дъщеря му за ДПА.

Гросман твърдеше, че дейността на източногерманската комунистическа диктатура е справедлива и честна чак до падането на правителството на ГДР през 1989 г., когато много комунистически режими в Източна Европа рухнаха.

Гросман наричаше агентите си “разузнавачи на свободата”.

На 3 октомври 1990 г. – деня на германското обединение, той беше арестуван, но прекара само един ден в затвора. Съдът се произнесе, че опитите източногерманските шпиони да бъдат подведени под отговорност биха били противоконституционни.

Опит Гросман да бъде съден за държавна измяна беше отхвърлен през 1995 г.

След разпадането на ГДР и създаването на обединена Германия публичните появи на Гросман обикновено предизвикваха протести в страната, главно защото той не признаваше вина и не изразяваше съжаление.

“Не сме извършвали преврати, убийства или отвличания като други тайни служби”, каза Гросман на среща с бивши източногермански агенти през 2007 г.

При друг повод Гросман каза, че неговата организация винаги е следвала закона и че нарушенията на човешките права не са били норма, макар да допускаше, че може да е имало изключения.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top