Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Австралия ще защитава коалите с милиони долари

[post-views]
Австралия ще защитава коалите с милиони долари

През следващите четири години Австралия ще похарчи допълнителни 50 млн. австралийски долара (35 млн. щатски долара) за защита на местообитанията на коалите, съобщи правителството в събота, цитирано от Ройтерс.

Тези животни са засегнати от пожари, болести и пътни инциденти, като изчисленията за броя им в дивата природа варират от около 330 000 до не повече от 100 000.

„Коалите са едни от най-обичаните и разпознаваеми емблеми на Австралия и ние се ангажираме да ги опазим за идните поколения“, каза австралийският министър-председател Скот Морисън в изявление.

С новия пакет инвестициите на правителството за защита на коалите ще достигнат над 74 млн. австралийски долара от 2019 г. насам. Те ще бъдат изразходвани за възстановяване на местообитания, проучване на популацията и разширяване на изследванията за здравето на този вид. Хламидията, болест, предавана по полов път, която се среща и при хората, се е разпространила сред коалите, като в някои райони е засегнала половината от животните.

В проучване, поръчано от Световния фонд за дивата природа, се изчислява, че през 2019 и 2020 г. повече от 60 000 коали са били убити, ранени или засегнати по някакъв начин от пожарите в Австралия.

Източник: news.bg   

Най-ново

Единична публикация

Избрани