Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Мобилните телефони на финландски дипломати са били шпионирани с „Пегас“, съобщи правителството в Хелзинки

[post-views]
Мобилните телефони на финландски дипломати са били шпионирани с „Пегас“, съобщи правителството в Хелзинки

Мобилните устройства на финландски дипломати, работещи зад граница, са били атакувани с помощта на усъвършенстван шпионски софтуер, съобщи вчера правителството на Финландия, а ръководителят на националното разузнаване каза, че вероятно зад това стои извършител, който има подкрепа на определена държава, предаде Асошиейтед прес.

Финландското външно ведомство каза, че жертвите са били атакувани с помощта на софтуера „Пегас“, разработен от израелската фирма ЕнЕсОу груп.

Софтуерът може да проникне безпроблемно в мобилен телефон и да позволи на извършителя да получи достъп до съдържанието на устройството.

Ярмо Сарева – финландски посланик по киберсигурността, не разкри до какви данни е бил получен достъп, но каза, че съгласно правителствените правила, информация, предавана по телефон, трябва да е публична или с ниско ниво на поверителност.

Както знаете, „Пегас“ взема телефона под свой контрол, каза Сарева. Шпионирани са дори микрофонът и камерата на устройството.

Сарева не каза колко дипломати са били мишена или в кои държави са работили.

Външното министерство съобщи, че разследва случая от есента и че „шпионската дейност вече не е активна“.

Анти Пелтари – директор на финландската Служба за сигурност и разузнаване, по-късно каза, че зад хакването вероятно стои някакъв вид извършител с държавна подкрепа.

Този случай показва колко уязвим е мобилният телефон и че човек не трябва да предава поверителна информация по мобилен телефон, защото той е уязвимо пособие, подчерта Пелтари.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани