Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ОАЕ въвеждат корпоративен данък от следващата година

[post-views]
ОАЕ въвеждат корпоративен данък от следващата година

Обединените арабски емирства ще въведат корпоративен данък от средата на 2023 г., съобщи местното финансово министерство, цитирано от АФП и БГНЕС. Това е сериозна промяна в курса на страната, която се стреми да диверсифицира приходите си, отбелязват агенциите.

ОАЕ – финансовият център в Персийския залив, който отдавна е известен като данъчен рай и регионална централа на множество мултинационални компании, ще облага печалби на бизнеса от над 375 000 дирхама (102 000 долара) с 9,0% от юни следващата година.

„Режимът на корпоративно данъчно облагане в ОАЕ ще бъде сред най-конкурентните в света“, се казва в изявлението, разпространено от официалната информационна агенция WAM. Деветте процента са в долната граница на корпоративните данъци в света. Не се планира въвеждането на данък върху доходите на физическите лица или данък върху капиталовите печалби от недвижими имоти или други инвестиции“, се казва в изявление на финансовото министерство на Емирствата.

Данъчните облекчения в зоните за свободна търговия на ОАЕ ще останат в сила, се посочва още в изявлението.

ОАЕ, които са основен износител на петрол, но също така и голям играч в областта на бизнеса, търговията, транспорта и туризма, диверсифицират дейността си, за да намалят зависимостта си от суровия петрол.

Емирствата се сблъскват и с нарастващата конкуренция на съседна Саудитска Арабия, най-големия износител на петрол в света, която също се стреми да диверсифицира икономиката си и да привлече чуждестранни предприятия.

„С въвеждането на корпоративния данък ОАЕ потвърждават ангажимента си да спазват международните стандарти за данъчна прозрачност и да предотвратяват вредни данъчни практики“, заяви в изявлението си Юнис Хаджи Ал Хури, заместник-министър на финансите.

Въвеждането на корпоративен данък е поредният важен ход на ОАЕ, които тази година преминаха от почивни дни от петък и събота към събота и неделя, за да се приспособят към световните пазари.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани