Информационен център на Министерство на oтбраната

Десет областни града ще се включат в “Нощ на книгите за Хари Потър”

Десет областни града ще се включат в "Нощ на книгите за Хари Потър"


Училища и библиотеки в Бургас, Варна, Враца, Добрич, Кърджали, Ловеч, Монтана, Русе, Силистра, Хасково ще се включат в “Нощ на книгите за Хари Потър”, съобщават от издателство “Егмонт”.

Чрез тематични игри, костюми, декорация и избрани моменти от книгите за “момчето, което оживя” малки и големи читатели ще имат възможност да поемат на магическо пътешествие в света на литературата и въображението. Тази година “Нощ на книгите за Хари Потър” е на 3 февруари с тематичното мото “Магически пътешествия”, но събития се организират и в дните около тази дата в целия свят.

С тематично табло, презентации за авторката и книгите и грамоти за най-активните ученици отбелязаха Нощта първи в ОУ “Христо Ботев”, с. Миладиново (Кърджали) на 26 януари.

Библиотеката към ОУ “Добри Чинтулов” – Варна, обяви не “Нощ”, а цяла “Седмица на книгите за Хари Потър” в периода 24-28 януари. Магьосническите познания на учениците бяха тествани в редица игри и викторини.

Вълшебниците от Варна ще могат да се включат в отбелязването на инициативата и в Народното читалище “Просвета 1927” на 3 февруари.

Регионалната библиотека “Христо Смирненски” в Хасково също ще се включи в глобалната инициатива. Екипът на библиотеката организира онлайн игра с различни по трудност въпроси, свързана с тематиката на тазгодишната Нощ. Всички желаещи ще могат да се включат в онлайн викторината до 2 февруари.

Два дни ще празнуват “Нощ на книгите за Хари Потър” във Враца – на 1 и 2 февруари. Регионалната библиотека “Христо Ботев” кани всички читатели в детския си отдел, където ги очакват карти с магическите пътешествия от вселената на обичания вълшебник. Читателите ще трябва да се въоръжат с всички налични познания за способите за придвижване в магьосническия свят и да изпратят своите отговори по сова.

На 3 февруари вълшебни мигове, изпълнени с много интересни активности, ще прекарат и читателите на регионалната библиотека “Любен Каравелов” – Русе.

Различни игри и състезания – за най-добра рисунка, есе, костюм или видео по магическата тема са приготвили от регионалната библиотека “Пейо Яворов” – Бургас.

Добричката библиотека “Дора Габе” очаква всички вдъхновени от книгите за Хари Потър за спътници в едно магическо пътешествие с омагьосващи игри, вълшебни минути за четене, викторини и много изненади.

За малките магьосници и мъгъли библиотекарите в детски отдел на ловешката библиотека “Проф. Беню Цонев” са подготвили среща с автобуса “Среднощния рицар”. Освен това, те ще могат да пътуват през пудролинии и да се докоснат и до други приспособления за магическо пътешествие.

Регионалната библиотека “Гео Милев” в Монтана кани всички (по)читатели на книгите за младия магьосник на пътешествие, изпълнено с много предизвикателства и с хитроумната карта в ръка. Всички, взели участие в събитието, ще бъдат включени в томбола за фантастични награди.

Последна спирка на тазгодишната “Нощ на книгите за Хари Потър” ще бъде силистренската библиотека “Партений Павлович” – на 11 февруари.

Източник: БТА

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top