Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров разгледа новия Суперкомпютър Петаскейл

[post-views]
Ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров разгледа новия Суперкомпютър Петаскейл

По повод подписването на договор за фундаментални научни изследвания между Университета за национално и световно стопанство /УНСС/ и „Консорциум Суперкомпютър Петаскейл – България“, ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров разгледа Суперкомпютърния център в „София тех парк“, с разположения в него първи от своя клас Суперкомпютър в България – Discoverer. Това съобщи пресцентърът на УНСС.
Чрез съвместни фундаментални и приложни научни изследвания Системата за големи данни с бизнес анализ и Изкуствен интелект – Hadoop (HPDA), изградена в УНСС, ще се интегрира със Суперкомпютъра Петаскейл.
Discoverer е сред 100-те най-мощни машини в света, което дава шанс на страната ни да се позиционира по-добре на научноизследователската карта.
Благодарение на Суперкомпютъра Discoverer, България вече заема ключова позиция сред високоизчислителните центрове на ЕС, които са отворени към европейските изследователи, индустрията и бизнеса, за разработването на проекти, изискващи моделиране чрез високоскоростни изчисления.
Чрез Суперкомпютърния център в „София тех парк“ ще бъдат подкрепени научноизследователски и иновационни дейности, ползващи технологии за симулиране, моделиране и оптимизация, като целта е да се стимулира промишленост, адаптирана към нуждите на 21-и век.
Уникален по рода си е студовият център, който осигурява иновативно водно охлаждане на Discoverer, като флуидът достига до самите изчислителни микрокомпоненти. Това повишава изключително прецизността на планиране, проектиране, изграждане и оперативна работа на системата и представлява една от съществените разлики с познатите ни конвенционални центрове за данни. Охладителната система включва сухи охладители за свободно охлаждане чрез охладителния потенциал на външния въздух и водоохлаждащи агрегати с водоохлаждаеми кондензатори, система за анализ и контрол на качеството на флуида, а мощността на системата е 1,1 MW /мегавата/. Създадена е възможността генерираната при охлаждането на Discoverer топлинна енергия да се пренасочи за отопляване на съседни обекти в кампуса.
Минимизирани са възможностите за непланирани прекъсвания на Discoverer по време на експлоатация. Част от системата, гарантираща непрекъсваем процес на работа, е UPS система с инсталирани батерии с мощност 1 MW, информират от УНСС.

Източник: БТА

Най-ново

Единична публикация

Избрани