Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

За Пендаровски още не е време за включване на българите в Конституцията на РСМ

[post-views]
Пендаровски вижда малки шансове за вписването на българите в конституцията на РСМ

Македонският президент Стево Пендаровски обвини българските учени от смесената историческа комисия за напрежението между двете страни, съобщава БГНЕС.

Това се случи след заседанието на Съвета по сигурност към президента на Северна Македония.

Според него това, което усложнява работата на историческата комисия, е „реториката, която се чува от време на време от членовете на историческата комисия от София, които редовно преди срещата си с македонските си колеги се опитват да наложат решения на тази комисия“.

Относно искането на страната ни за вписването на българите в Конституцията на РСМ като държавотворен народ Пендаровски подчерта, че това е чувствителен въпрос.

По негови думи Конституцията трябва да се променя, когато има причини за това. Според него самия обаче в момента не трябва да се случва промяна на основния закон на РСМ, а когато това стане, трябва да има пълен консенсус между всички политически сили.

Изненадан съм от коментарите, които последваха срещата ми с представители на организацията ОМО „Илинден“, заяви още македонският държавен глава и допълни, че не е станало ясно дали самата среща е попречила на някого.

Според Пендаровски „няма нищо спорно в разговорите с хората, които бяха при мен“. Нито една точка или запетайка не беше в противоречие с Договора от 2017 г., категоричен бе той.

Пендаровски отсече, че не е негов проблем, ако на някого пречи самата среща на президента на РСМ с македонци, откъдето и да са те.

Той увери, че не е имало задни мисли при организирането и провеждането на срещата с ОМО „Илинден“ – Пирин.

Приемал съм и българи – граждани на РС Македония, изтъкна президентът и подчерта, че ще продължи да го прави.

„Но не очаквайте от мен да правя постъпки за защитата на правата на българските граждани. Обратното също е валидно: Аз отговарям за правата на българите – македонски граждани“, заяви Пендаровски.

По негови думи българските институции са отговорни за спазването на човешките права на македонците в България, а не президентът на Северна Македония.

Ако македонците не са доволни от това как се спазват техните права, тогава могат да се обърнат към международните институции, посочи той и припомни, че вече има десетина присъди в Страсбург.

Източник: news.bg   

Най-ново

Единична публикация

Избрани