Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Индия пуска дигитална рупия още тази година

[post-views]
Индия пуска дигитална рупия още тази година

Индия ще пусне дигитална версия на рупията до края на годината. Инициативата бе обявена от финансовия министър на страната Нирмала Ситхараман, която също така очерта планове за 30% данък върху доходите от цифрови активи, съобщава BBC.

Налогът ще постави печалбите от търговия или прехвърляне на криптовалути и непарични токени в най-високия данъчен диапазон в страната.

Индия е поредната голяма икономика, която дава заявка за официална виртуална валута, след като Китай вече изпробва цифровия юан.

„Въвеждането на цифрова валута от централната банка ще даде тласък, голям тласък на цифровата икономика. Това ще доведе и до по-ефективна и евтина система за управление на валутата“, заяви Ситхараман във вторник.

По думите ѝ размерът и честотата на транзакциите с дигитални активи „налагат да се предвиди специален данъчен режим“, при който печалбите от транзакциите да се облагат с данък.

Данъкът ще се прилага и за подаръци на цифрови активи, като получателите ще бъдат задължени да го плащат. Данъците за всички останали сделки ще се приспадат при източника.

Министърът на финансите представи и годишния бюджет на индийското федерално правителство. Той включва увеличаване на разходите за инфраструктура и разширяване на кредитните гаранции за малките предприятия, изпитващи затруднения.

Третата по големина икономика в Азия беше силно засегната от пандемията, бяха загубени много работни места, а инфлацията се повиши.

Източник: news.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани