Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Инфлацията в Еврозоната достигна рекордните 5.1 процента

[post-views]
Инфлацията в еврозоната достигна рекордните 8,9% през юли

Инфлацията в Еврозоната достигна рекордните 5,1 процента. Това показват последните данни на европейската статистическа служба. От Евростат посочват като причини поскъпването на петрола и природния газ, както и прекъсванията при глобалната верига за доставки на суровини.

От създаването на валутния съюз през 1997г, до днес инфлацията в Еврозоната никога не отчитала толкова високи нива, посочва европейската статистическа служба. Прогнозите, че след седмиците на постоянен ръст пикът на инфлация е бил през декември миналата година, за сега не се оправдават. Като основен двигател на негативната тенденция се посочват високите цени на петрола, както и рекордното поскъпване на природния газ, в контекста на възстановяването на глобалната икономика от здравните ограничения покрай пандемията от Ковид-19. Фактор играе и напрежението по руско-украинската граница.

Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард за сега не се изискват кризисни мерки, като повишаване на основните лихвени проценти, защото факторите зад високата инфлация за временни.

Според прогнозите на финансова институция, която отговаря за цялата монетарна политика в Еврозоната, до края на годината инфлацията ще се свие чувствително, а през 2023г ще достигне нива от 1,8 на сто.

Не така мислят отвъд Атлантическия океан, където федералния резерв на САЩ, обяви, че планира чувствително вдигане на лихвите, в опит да ограничи най-високата от 40 години инфлация.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани