Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Сателитни изображения засичат повишаване готовността на руските военни край границите на Украйна

[post-views]
Сателитни изображения засичат повишаване готовността на руските военни край границите на Украйна

Нови сателитни изображения показват, че Русия е повишила цялостната готовност на своите военни в Беларус, Крим и Западна Русия, като е увеличила броя на служителите и войниците там, твърди частна американска компания за сателитни изображения, съобщи Ройтерс.

Агенцията уточнява, че не можа да провери през независим източник изображенията на американската компания Максар Текнолоджис (Maxar Technologies), които според нея са направени в периода от 19 януари до 1 февруари.

Увеличаването на руските военни сили в близост до Украйна породи опасения, че Москва може да планира нападение, което Русия отрича. Според Кремъл войниците и техниката, пристигащи в Беларус, северно от Украйна, са за съвместни маневри.

В изявлението на Максар се казва, че макар през последните няколко месеца Русия да е разположила военно оборудване и части в близост до Украйна, в много случаи били наблюдавани малко войски или нови единици за настаняване за допълнителен персонал. Това предполага, че някои от частите са били предварително разположени или предно разположени, но новите снимки показват нови и значителни дислокации в Беларус и повече личен състав в различни военни обекти, заявиха от компанията.

„Палатки/заслони за личния състав са забелязани на практика във всяко място за разполагане в Беларус, Крим и западната част на Русия, което подсказва, че частите вече са придружени от войски и са повишили общото си ниво на готовност“, заяви Maксар. Освен това в много тренировъчни райони е била наблюдавана военна тренировъчна дейност (включително артилерийска подготовка с бойни стрелби и маневриране).

Конрад Музика, директор на базираната в Полша консултантска компания Rochan, заяви, че неговият собствен анализ е установил увеличение на личния състав в частите, които са били предислоцирани в близост до Украйна, и особено в Крим, който Русия анексира през 2014 г.

Той заяви, че според него учения, подобни на руско-беларуските, които ще се състоят този месец, също ще се проведат в Крим и Западна Русия.

„Най-големият въпрос е какво ще се случи след това. Дали те ще се върнат у дома? Или ще се преместят в зоните, където войниците и техниката се събират и подготвят преди военни действия? Самото учение им предоставя чудесна възможност да маскират придвижването си към зоните за подготовка на мисии“, каза той.

Министерството на отбраната на Беларус заяви, че руските войскови части ще напуснат Беларус след края на ученията.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани