Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военният бюджет остава разделен на две

[post-views]
Министерството на отбраната дава до 600 лв. за успешен преход в цивилната сфера

За преодоляване на некомплекта от личен състав на Българската армия, в т.ч. за осъвременяване на кадровата политика, за 2022 г. са отделени 77 млн. лв.

Спирдон СПИРДОНОВ

Проектът на държавния бюджет за 2022 г. влезе в парламента. Бюджет на растежа предлага правителството за 2022 г., обяви министър-председателят Кирил Петков. Според него безпрецедентно високо ще бъде нивото на капиталовите инвестиции – над 8 млрд. лв. Същевременно кабинетът предвижда да инвестира сериозно в човешкия капитал – безплатни детски градини и ясли, увеличение на учителските възнаграждения до 125% от средната работна заплата, реализиране на социални политики, увеличение на пенсиите. И през следващите месеци продължават мерките в подкрепа на бизнеса. Дефицитът без COVID мерките ще бъде само 2,5%.

Бюджетът за отбрана остава разделен на две. Няколко пъти в последно време министърът на отбраната Стефан Янев коментира, че това не е добре. Друго такова министерство няма, посочва той. Според него в следващите години се получава изкривяване с оглед на прогнозите за 2023–2024 г. по колко ще тежат тези две пера и нещата, допълва той, не изглеждат много добре чисто политически.  Неговата молба към коалиционните партньори е „да се прегледа този режим, защото това е едно наследство от предишни управления и мисля, че трябва да покажем, че имаме ново отношение и да променим този начин на управление на бюджетните средства на Министерство на отбраната“.

Какво е положението в предложения от правителството бюджет за отбрана? Един път в чл. 11, ал.1 са предвидени за Министерството на отбраната 1, 882 425 млрд. лв. и втори път в чл. 1, ал.5, пак в същия законопроект – 406, 246 млн. лв. Разходите за отбрана ще бъдат 1,73% от БВП с тенденция до 2024 г. да станат 2%, както предвижда Националният план. От тези 1,882 425 млрд. лв. за МО 1,588 392 млрд. лв. са текущи разходи, включително 1,233 382 млрд. лв. за персонал. За придобиване на дълготрайни материални активи са предвидени 294,039 млн. лв., в т. ч. 187 млн. лв. за придобиване на многофункционален модулен кораб. Трансферите към 4-те висши училища са в размер на 36 млн. лв.

За провеждане на подготовката за изпълнение на задачи по мисии „Отбрана”, „Подкрепа на международния мир и сигурност“ и „Принос към националната сигурност в мирно време“, повишаване на броя на мероприятията за съвместна подготовка, включително международни учения, усвояване на новите бойни платформи, въоръжение и техника и постигане на пълни оперативни способности, подготовка и сертифициране на формированията, определени за Силите за отговор на НАТО и целенасочена подготовка за ефективно изпълнение на процедурите и действията за оказване на поддръжка като страна – домакин на сили на НАТО, са отделени 50 млн. лв. За преодоляване на некомплекта от личен състав на Българската армия, в т.ч. за осъвременяване на кадровата политика, са предвидени 77 млн. лв.

Базата за определяне на най-ниската длъжност по Закона за отбраната и въоръжените сили остава 380 лв., а обезщетенията за правоимащи съпруги на военнослужещи също не се променят и ще бъдат в размер на 340 лв. Според вносителите са осигурени средства за поддържане и развитие на националните отбранителни способности и способностите, свързани с колективната отбрана.

В проекта на Бюджет на Държавното обществено осигуряване се предвиждат малко над 1 млрд. лв. за пенсии на излезлите от армията, МВР и службите за сигурност. Остава разпредбата, според която от 25 декември 2021 г. процентът за една година осигурителен стаж се увеличава от 1,2 на 1,35, но без превръщане, което на практика ощетява пенсионирани военнослужещи, полицаи и други, чията професия е рискова.

Бюджетът на фонд „Пенсии за лицата по чл. 69”, т.е. за пенсионираните военносужещи, служители от МВР и службите за сигурност по разходите и трансферите, е на обща сума 1 050 727,4 хил. лв. Дефицитът е 220 793 хил. лв. Очаква се през следващата седмица законопроектите да бъдат обсъдени и гласувани на първо четене в пленарната зала на Народнто събрание.

Най-ново

Единична публикация

Избрани