Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Генерал-майор Михаил Попов: Регистърът за вакантни длъжности не е много добър за нас

[post-views]
Генерал-майор Михаил Попов: Регистърът за вакантни длъжности не е много добър за нас

Ако настъпят промени, 2022 г. може да бъде по-малко непоносима, казва командирът на Сухопътни войски

Спирдон СПИРДОНОВ

Налице са предизвикателства пред Сухопътни войски и по отношение на личния състав, но при мерките, които се вземат за набиране на кадрови военнослужещи, има място за оптимизъм. Това стана ясно от думите на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов след годишния анализ на Сухопътни войски.

Знае се, че проблемът с големия брой вакантни места е най-сериозен в Сухопътни войски. Какво трябва да се направи, за да се постигне този оптимизъм, попитахме командира на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов. През последните три години работихме по набиране на личен състав, предимно на войници, припомни той. Вече идват и малко по-големи випуски от НВУ „Васил Левски“. Наличието на регистър на вакантните длъжности обаче почти нулирало това старание. „Надявам се през тази година модифицирането на регистъра за вакантните длъжности както за офицери и сержанти, така и за войници ще ни позволи да закрепим некомплекта, т.е. да не се увеличава. Винаги съм казвал, че регистърът не е много добър за нас. Не само заради факта, че личен състав напуска Сухопътни войски в различни посоки. И още – движението на личен състав вътре в Сухопътни войски създава дисбаланс, който аз не мога да управлявам поради самия характер на регистъра и процедурите по изпълнението. Надявам се, че ако нещата се променят в посока, която съм предложил и по която срещам подкрепата на началника на отбраната, 2022 година ще бъде по-малко непоносима“, подчерта генерал-майор Попов.

Очевидно е, че предстоят сериозни промени във връзка с набирането на кадрови военнослужещи и преодоляването на дефицита. За това няколко пъти посочва министърът на отбраната Стефан Янев както в Комисията по отбрана, така и в пленарната зала на Народното събрание.

Най-ново

Единична публикация

Избрани