Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Евроатлантическата солидарност е поставена на изпитание

[post-views]
Евроатлантическата солидарност е поставена на изпитание

В такива моменти ключово е ефективното политическо лидерство като генератор на далновидни решения и стабилност.

Ралица Симеонова*

Геополитическата динамика през последните месеци поставя на изпитание сегашната конюнктура и съществуващата в момента структура и логика на международните отношения. Усложняващата се среда на сигурност в контекста на напрежението и милитаризирането по руско-украинската граница, от една страна, и изострянето на отношенията НАТО-РФ и в частност – САЩ-РФ, от друга, поставя на изпитание евроатлантическата солидарност и консолидация. Нещо повече, за съжаление, вече наблюдаваме определена фрагментация и некохерентност в поведението и действията на съюзниците от Алианса, което, на свой ред, извежда на преден план сериозни дефицити в логиката на функциониране и в процеса на вземане на решения в рамките на НАТО – нещо, на което и президентът Макрон бе обърнал внимание преди време, а днес виждаме във фактическа проява.

Всичко това дава повод за допълнително притеснение и безпокойство за страни като България, които през последните десетилетия, вместо да изграждат съвременни и ефективни отбранителни способности, на практика почти са разрушили отбранителната си система и сега, извън съюзен формат, нямат адекватни възможности да се защитят ефективно при евентуална директна заплаха.

При потенциално мащабно противопоставяне никой не може да предвиди как ще се преструктурира системата на международните отношения и какви ще са импликациите конкретно за България. Ясно е обаче едно. България ще е потърпевша при всички случаи, доколкото страната ни е така позиционирана геополитически, че тя няма как да остане незасегната, най-малкото – икономически, а оттам и социално и политически. Същевременно, дори да не се стигне до нахлуване на Русия в Украйна, респ. – до реален въоръжен конфликт, самото поддържане на напрежението в по-продължителен период от време в региона, ще доведе до негативни ефекти по отношение на българската икономическа система. Имайки предвид, че те ще допълнят сериозните проблеми, които Ковид вече провокира, предстоят нелеки времена.

В такива моменти ключово е ефективното политическо лидерство като генератор на далновидни решения и стабилност.

*Авторът е заместник-министър на отбраната. Анализът е във фейсбук страницата на Ралица Симеонова. Заглавието е на редакцията.

Източник: Otbrana.com

Най-ново

Единична публикация

Избрани