Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Очакваме благоприятен развой на кризата между Запада и Русия

[post-views]
Стефан Янев: Добре знаем какво е реалното състояние на Въоръжените сили

Стефан Янев: Решението на правителството е на българска територия да се разположат български войски

България се надява на благоприятен сценарий на кризата между Запада и Русия. Това заяви министърът на отбраната Стефан Янев пред бТВ.

„Ако бъде взето решение за разполагане на войски на НАТО по Източния фланг, българското правителство счита, че тази мярка е целесъобразно да бъде изпълнена с български войски. Ще имаме български войски, които ще изпълнят тази задача на българска територия с българско командване”, посочи той. По думите му България е суверенна държава и решенията се вземат в София съобразно българския национален интерес. „Която и държава да каже – ние искаме да дойдем тук с едни войски, това става с решение на българското правителство. А решението на българското правителство е на българска територия да се разположат български войски. Това не означава, че те ще правят нещо по-различно, освен че ще интензифицират своята подготовка”, обясни министърът на отбраната.

Стефан Янев бе категоричен, че като се говори за такъв тип кризи, трябва да се дава път на дипломацията. „Понякога, влизайки в семантиката на говоренето на конфликта, не си даваме сметка, че думите са важни. А те са изключително важни. Нека да бъдем внимателни и обрани в това, което говорим, и в решенията, които вземаме. Да дадем път на дипломацията”, апелира той.

По отношение на предстоящия засилен еър полисинг военният министър напомни, че вече няколко пъти чужди самолети съвместно с българските са изпълнявали тази задача. „Това патрулиране означава, че тези чужди самолети на съюзническата държава – първо на Испания, след това на Нидерландия, ще пристигнат и ще проведат най-напред тренировка с българските сили в българското небе. И в един по-напреднал момент, когато вече има достатъчно натренираност между тях, тогава ще бъде направено т. нар. съвместно патрулиране. Това означава, че във въздуха едновременно ще има най-малко един български и един от чуждестранните самолети. Те ще изпълняват една и съща задача – опознаване на чужд самолет, който лети някъде около границите на българското въздушно пространство. Такъв тип задачи се изпълнява от българските Военновъздушни сили на регулярна база”, посочи министърът на отбраната.

Той заяви, че НАТО има планове за това, което наричат засилено военноморско присъствие в Черно море, като то се изразява в повече учения и повече кораби в Черно море, на годишна база не повече от 30% в сравнение с предните години. „В момента няма кораби на страни – членки на НАТО, в Черно море. Ще започнат да се появяват през втората половина на март, както са планирани от миналата година”, поясни министър Янев. Той съобщи, че в момента около 200 американски военнослужещи провеждат учение съвместно с Българската армия на полигон „Ново село”, като тези учения се провеждат в периоди от 6 месеца на ротационен принцип. Те са планирани през миналата година и няма нищо извънредно, допълни министърът на отбраната. По думите му, след като десетилетия армията не е била финансирана достатъчно, сега модернизацията ѝ трябва да стане един от приоритетите на държавата.

Най-ново

Единична публикация

Избрани