Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Подкрепата на Запада за Украйна провали руската стратегия за сплашване, каза Дмитро Кулеба

[post-views]
Кулеба призова държавите от НАТО да осигурят на Украйна повече системи "Пейтриът"

Подкрепата на Запада за Украйна провали руската „стратегия за сплашване“, каза украинският външен министър Дмитро Кулеба, предаде Франс прес.

След като Киев бе посетен от лидерите на Великобритания, Полша, Турция и Нидерландия тази седмица и се готви да посрещне френския президент Еманюел Макрон във вторник, „потокът от чуждестранни делегации, посещаващи Украйна, пречи на Русия да влоши допълнително ситуацията от гледна точка на сигурността“, каза на пресконференция министърът.

„Въпреки заплахите . . . нашите партньори вярват в Украйна и това означава, че стратегията за сплашване на Москва не работи. Русия загуби тази игра“, каза Кулеба.

Визитите на чуждестранни лидери „значително намаляват предизвикателствата за сигурността, пред които сме изправени, и объркват плановете на Кремъл“, каза министърът.

Москва е разположила от няколко месеца десетки хиляди войници по границите на Украйна, което за Запада е знак за подготовка на мащабна военна операция. Русия отрича да крои подобни планове.

На свой ред Кремъл казва, че НАТО заплашва сигурността на Русия и призовава за прекратяване на политиката на разширяване на алианса и неговото изтегляне от Източна Европа, за да се намали напрежението – нещо, което европейците и американците отказват.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани