Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Почетоха паметта на генерал-майор Нейко Ненов

[post-views]
Почетоха паметта на генерал-майор Нейко Ненов

На 28 януари 2022 г. пред паметната плоча на генерал-майор Нейко Ненов в район Карлово на 61-ва Стрямска механизирана бригада беше проведен ритуал за почитане на неговата памет. В ритуала взеха участие военнослужещи от управлението, формированията на бригадата и военният духов оркестър.

Възпоминателно слово по повод на седем години от смъртта на генерал-майор Ненов произнесе бригаден генерал Деян Дешков – командир на 61-ва механизирана бригада. Той, неговите заместници и военнослужещи поднесоха цветя пред паметната плоча.

Генерал-майор Нейко Ненов е роден на 18.11.1961 г. в ямболското село Трънково. Произведен е в първо офицерско звание през 1985 г. след завършване на Висшето военно училище „Васил Левски“ – Велико Търново. За 29 години, отдадени на Българската армия, генерал-майор Ненов последователно преминава през всички командни длъжности от командир на взвод до заместник-началник на отбраната. Започва кариерата си в поделение в Болярово, Ямболско, и в полка в Симеоновград. След това е назначен в Карлово за началник-щаб в 61-ва Стрямска механизирана бригада. Следващото му назначение е като командир на 2-ра Тунджанска бригада в Стара Загора. През 2002 г. генералът завършва Колежа на Сухопътните войски в САЩ в Карлайл, Пенсилвания.

Генерал-майор Нейко Ненов е първият български висш офицер, заемал поста командир на многонационалната бригада „Югоизточна Европа” в Констанца през 2006 г. По време на службата си като неин командир той е назначен за командир на многонационалната бригада в Кабул под командването на ISAF,  длъжност, която изпълнява в продължение на 6 месеца. Генерал-майор Нейко Ненов е първият български офицер, въведен в Залата на славата в колежа в Карлайл. Бил е и началник на щаба на Центъра на НАТО за съвместната подготовка на силите към Съюзното командване по трансформациите в Бидгошч, Полша. Той ще остане завинаги в съзнанието на своите колеги като един достоен, уважителен и човечен офицер и приятел.

Поклон пред светлата му памет!

Най-ново

Единична публикация

Избрани