Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тереза Мей, Федерика Могерини, Марк Рюте, Клаус Йоханис и Кая Калас се споменават като възможни кандидати за ръководител на НАТО

[post-views]
Тереза Мей, Федерика Могерини, Марк Рюте, Клаус Йоханис и Кая Калас се споменават като възможни кандидати за ръководител на НАТО


Бившата британска премиерка Тереза Мей, премиерът на Нидерландия Марк Рюте, естонската премиерка Кая Калас, бившият дипломат номер едно на ЕС Федерика Могерини и румънският президент Клаус Йоханис се споменават като възможни кандидати за поста на генерален секретар на НАТО, съобщава агенция ДПА в Туитър акаунта си.
По-рано днес стана ясно, че настоящият генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще бъде управител на Централната банка на Норвегия. Постът ще бъде официално овакантен на 1 март, но Столтенберг ще го заеме едва наесен, тъй като мандатът му като генерален секретар на НАТО е до края на септември. Дотогава пък Централната банка на Норвегия ще бъде управлявана от Ида Волтен Баке, настоящ неин заместник-управител. Тя беше и основен съперник на Столтенберг за водещия банкерски пост.
Икономист по образование и бивш лидер на Работническата партия, Столтенберг беше премиер на Норвегия от 2000 г. до 2001 г. и от 2005 г. до 2013 г., преди да стана генерален секретар на НАТО, като на този пост бе преизбран на два пъти. В миналото Столтенберг е бил и финансов и енергиен министър.

Източник: БТА

Най-ново

Единична публикация

Избрани