Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

2022 г.: 180 млн. лв. се предвиждат за ремонта на авиобаза „Граф Игнатиево”

[post-views]
2022 г.: 180 млн. лв. се предвиждат за ремонта на авиобаза „Граф Игнатиево”

Министърът на отбраната Стефан Янев отговори на въпроси на народни представители

Спирдон СПИРДОНОВ

Не е в ничий интерес да допуснем забавяне на обновяването на инфраструктурата на авиобазата във връзка с приемането на новите изтребители Ф-16, посочи министърът на отбраната Стефан Янев в отговор на народния представител Христо Гаджев. Той каза, че са направени проверки по някои от сключените договори за различни дейности, като част от тях са предадени на Военно-окръжна прокуратура и на Агенцията за държавна финансова инспекция. В момента се провеждат две проверки. За да се избегне забавяне, въпросът ще бъде обсъждан на Съвет по отбрана.

За ремонт на полосата за излитане и кацане, който е предвиден да започне в средата на тази година, се провеждат необходимите процедури заедно с Агенцията на НАТО по инвестициите и там нещата вървят нормално, посочи министър Янев. С неговото начало авиобазата ще бъде затворена за използване, самолетите ще бъдат предислоцирани на друго летище.

През 2020–2021 г. са сключени над 45 договора за изграждане на различни елементи от инфраструктурата, а фирмите са поне 25. Това е още една илюстрация за сложността на проекта. Ние нямаме системен администратор на процеса, отбеляза министърът. Такъв тип строителство не е правено от наши подготвени хора, защото става въпрос за комплексен проект, който трябва да се гледа в пълните му дълбочина и последователност. 

В проекта на бюджета за 2022 г. са предвидени 180 млн. лв. за изграждане на интегрирана система и инфраструктура за усвояване, експлоатация и осигуряване на новия тип боен самолет, включително и за съпътстващите разходи по придобиването му. Те са с 80 млн. лв. повече от предвиждането за тази година, което се налага заради стари плащания и някои нови идеи, които министърът не конкретизира в отговора си.

Съвместните военни съоръжения със САЩ са полезни за нашата армия

Споразумението между правителството на Република България и правителството на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната регламентира използването на съвместните военни съоръжения на полигон „Ново село“, включително складова база в Айтос, военновъздушните бази „Безмер“ и „Граф Игнатиево“, каза министър Янев в отговор на въпрос на народния представител Елена Гунчева. Той бе категоричен, че винаги се е спазвала ограничеността на броя на американските военнослужещи, дори и по време на ротация за учения, т.е. цивилният и военният контингент не може да надвишава 2500 души.  Освен това общата численост не може да надвишава 5000 души в рамките на 90 дни. В момента на Учебен полигон „Ново село“ се провежда  съвместна българско-американска подготовка, която ще продължи до 30 юни 2022 г., и в нея участват 206 американски военнослужещи с необходимите екипировка, щатно въоръжение и бойни припаси, както на бойни машини на пехотата M2A3 „Брадли“, танкове М1А2 „Абрамс“, вертолети, транспортна, спомагателна и ремонтна техника. Ще бъдат провеждани стрелби на полигона и тренировъчни полети на военните хеликоптери. Те са в рамките на планираните през 2021 г. съвместни учения на Българската армия в страната и чужбина, които ще се проведат през тази година.

В споменатия договор е предвиден механизмът, който урежда финансовите отношения между двете страни при ползване на съоръженията, отговори министърът на втори въпрос на г-жа Гунчева. На полигон „Ново село“ американската страна е вложила пари в изграждането на инфраструктура, тя си плаща и съответните сметки за електричество и вода. Същото се отнася и за ползваните услуги при наемане на фирми съгласно българското законодателство.

На допълнителен въпрос министърът отговори, че от военнотехническа гледна точка това споразумение е полезно за Българската армия и за натренираността й и той не би подкрепил отмяната му.

Мисията за подпомагане на МВР по охраната на границата е прекратена

Действията на Българската армия по подпомагане на органите на МВР за охрана на държавната граница заради мигрантския натиск са прекратени в средата на януари, каза министърът на отбраната в отговор на въпрос на народния представител Христо Гаджев. В момента само 20 души изпълняват определени транспортни задачи. Депутатът се интересуваше как са изразходвани определените при актуализацията на държавния бюджет през есента 25 млн. лв. за тази мисия. Договорът за надграждане на аеросондата не е сключен по технически причини. 5-те млн. лв. са върнати в бюджета. Разговорите по капитално-възстановителния ремонт, който е за 12 млн. лв., на един вертолет AS 532AL Cougar продължават.

В края на октомври и началото на ноември м.г. МО се е включило в подпомагането на МВР на границата с 450 души, които към края на декември са спаднали до 250. Военнослужещите са имали съвместни патрули с Гранична полиция. Българската армия е участвала и във възстановяването на целостта на защитното съоръжение. Извършен е ремонт на съоръжението от порядъка на 50 км между Свиленград и Елхово, което е една трета от цялото разстояние. Наред с всичко от двете страни на оградните пана е почистена растителност на обща площ 27 хил. кв. м. През ноември и декември м.г. армията е изразходвала 200 хил. лв. за командировъчни, гориво-смазочни и др. материали. МВР е осигурило материалите за ремонт на оградата.

Имаше още един въпрос, който беше за разработването на дългосрочен „Инвестиционен план-програма до 2032 г.” в съответствие с Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България. Той беше оттеглен от народния представител Александър Александров, след като министърът говори по тази тема на заседанието на Комисията по отбрана и каза, че планът все още не е готов.

Най-ново

Единична публикация

Избрани