Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

След совалката на Макрон в Москва и Киев – има ли шанс за сваляне на напрежението

[post-views]
Франция ще изпрати на Украйна леки бойни машини, съобщи френски официален представител

Диалогът със Съединените щати и НАТО по гаранциите за сигурност не е приключил. Това заяви руският президент Владимир Путин след петчасови преговори снощи в Кремъл с френския му колега Еманюел Макрон.

Русия ще формулира позицията си по получените от Съединените щати и НАТО отговори на първоначалните си предложения за взаимни гаранции за сигурност и ще я изпрати скоро във Вашингтон и Брюксел, каза Владимир Путин по време на обща пресконференция с Макрон.

„Там наистина има неща, които могат да се обсъждат. Вярно е, че имат второстепенен характер, но все пак“.

Путин предупреди, че ако Украйна бъде приета в Алианса, то може да се опита да си върне Крим с военни средства и тогава европейските НАТО-вски държави ще се окажат въвлечени в конфликт с Русия по силата на член 5 от Вашингтонския договор:

„Ще възникне военна конфронтация между Русия и НАТО. Попитах на пресконференцията миналия път: Нима ще воюваме с НАТО? Искам да попитам и вас. Въпросът има и втора част. Искате ли да воювате с Русия?“.

И двамата лидери се обявиха за продължаване на работата на нормандския формат с цел пълно прилагане на минските споразумения.

Президентът на Франция заяви на свой ред, че “политиката на отворени врати” е от екзистенциално значение за НАТО.

Тази сутрин Макрон замина за Киев за среща с украинския президент Володимир Зеленски, след което ще разговаря по телефона с Владимир Путин.

Нито Путин, нито Макрон разкриха какви точно гаранции за руската сигурност е предложила френската страна, но руският лидер ги определи като „основа за бъдещи стъпки“, а френският обяви, че е спрял ескалацията на украинската криза:

„Президентът Путин ме увери в желанието си тази логика и тази инициатива по отношение на стабилността и териториалната цялост на Украйна. Следващите няколко дни ще са от решаващо значение и очевидно ще изискват задълбочени дискусии, които ще продължим“.

След Кремъл Макрон посети днес Киев. След срещата си с украинския президент Володимир Зеленски френският лидер обяви, че вижда „конкретни практически решения“ за руско-украинските разногласия, но осъществяването им може да отнеме месеци. Зеленски призова за скорошна среща с Владимир Путин в рамките на т.нар. Нормандска четворка, заедно с лидерите на Франция и Германия:

„По принцип не вярвам много на думи. Затова съм на мнение, че всеки политик може да покаже колко е искрен с конкретни стъпки. В нашия случай такива стъпки ще бъдат стъпките към деескалация“.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани