Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Германският канцлер приветства напредъка към деескалация на кризата между Русия и Украйна

[post-views]

Германският канцлер Олаф Шолц приветства постигнатия след интензивни дипломатически усилия напредък в деескалацията на кризата между Москва и Киев, предаде Франс прес.

„Задачата е да гарантираме сигурността на Европа и вярвам, че ще го постигнем“, добави германският лидер на пресконференция в Берлин с датската премиерка Мете Фредериксен. „Ако сравните ситуацията с тази от преди няколко седмици, вече има двустранни дискусии между САЩ и Русия, съществува форматът за дискусии НАТО-Русия. Има и дискусии в ОССЕ, което е още една платформа за дискусии за сигурността в Европа“, отбеляза Шолц, определяйки всички тези случаи на диалог като „напредък“.

Германският канцлер беше критикуван за умерения си подход и предполагаемата си склонност да угажда на Москва, но в последните дни води активна дипломация – посети президента на САЩ Джо Байдън и се очаква през следващата седмица да отиде в Киев и Москва.

Шолц не даде подробности какъв може да е отговорът, ако Русия влезе в Украйна, което може да засегне бъдещето на газопровода „Северен поток-2“. Той подчерта, че е постигнато решение за съвместни действия при евентуално руско нашествие и за санкции, които вече са добре подготвени. Канцлерът увери, че ако ситуацията го изисква, Западът може да предприеме наказателни мерки. „Решихме да не разкриваме пълния списък“ на евентуалните санкции, каза той.

Наследникът на Ангела Меркел беше заявил пред американски сенатори, че в случай на руско нашествие газопроводът няма да започне работа, припомня АФП.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани