Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Продължават интензивните действия за намиране на изход от украинската кризата

[post-views]
Над 10 милиона души посрещаха първия сняг без ток

Продължават интензивните дипломатически действия за намиране на изход от кризата около Украйна. Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че координираният общ подход на Запада вече дава резултати.

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че Москва е разбрала, че Западът е показал единство в решителността си да наложи строги санкции, ако Русия навлезе с военна сила в Украйна и добави:

„Прекалено рано е да се каже, че проблемите са решени. Те са достатъчно сериозни и остават на дневен ред“.

Литва ще поиска от Вашингтон да осигури постоянно присъствие на американски войски в страната, заяви литовският президент Гитанас Науседа:

„Ще се обърнем, разбира се, към Съединените щати, за да сме сигурни, че ротационните американски сили ще останат в Литва постоянно. Това би било най-доброто укрепване на сигурността и възпираща сила, която НАТО може да осигури не само за Литва, но и за целия регион“.

Канада разглежда варианти за изпращане на допълнителни военни части в Източна Европа на фона на напрегнатата обстановка около Украйна, заяви канадският министър на отбраната Анита Ананд при посещението си в Латвия. Вашингтон обяви по-рано, че изпраща общо 3 000 американски войници в Източна Европа.

Парламентът на Словакия одобри договор със Съединените щати, който осигурява достъп на американската армия до две военни летища през следващите 10 години. В замяна страната ще получи 100 милиона долара за модернизирането им.

Дипломатическите усилия на Европа за предотвратяване на евентуално руско нахлуване в Украйна дават резултати, но обстановката остава остава напрегната, макар и под контрол, посочи украинският външен министър Дмитро Кулеба.

Кремъл заяви днес, че след визитата на френския президент Еманюел Макрон в Украйна има позитивни сигнали за решаването на конфликта между Киев и проруските сепаратисти в Източна Украйна.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани