Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дванайсет ранени на саудитско летище от осколки от свален дрон на хусите

[post-views]
Румъния: Падналият дрон не е опасен

Дванайсет души са ранени на летище Абха в Саудитска Арабия от осколките от зареден с експлозиви дрон на йеменските бунтовници хуси, който беше прехванат от противовъздушната отбрана, съобщиха от ръководената от Рияд коалиция, която се бори срещу проиранската групировка в Йемен, предаде Ройтерс.

В изявление, разпространено от телевизия Ал Арабия, коалицията по-късно предупреди хората в контролираната от хусите столица Сана да избягват цивилни места, използвани за военни цели през следващите 72, докато те нанасят удари по местата за изстрелване на дронове.

Говорителят на хусите Яхия Сареа заяви, че групата е поразила военна цел на летище Абха с дрон „Касеф 2“.

Въздушното движение на гражданското летище в Абха беше възстановено след стандартните процедури за безопасност след свалянето на дрона, съобщиха саудитските медии.

Осколките от сваления дрон паднаха върху летището и някои стъклени фасади са били повредени.

Леки наранявания са получили двама саудитски граждани и граждани на Бангладеш, Непал, Индия, Филипините и Шри Ланка.

Хусите често извършват нападения срещу летище Абха, което се намира в близост до йеменската граница в южната част на Саудитска Арабия, и в други части на страната с безпилотни самолети и ракети, но повечето атаки биват прехващани.

Саудитска Арабия води война в Йемен от 2015 г. насам, като се бори срещу подкрепяните от Иран хуси, които превзеха столицата и свалиха от власт международно признатото правителство. Във войната са загинали десетки хиляди хора, както бойци, така и цивилни, и тя породи най-тежката хуманитарна криза в света, както я определя ООН.Тази седмица благотворителната организация Оксфам информира, че само в резултат на едногодишната битка за стратегическия йеменски град Мариб около 100 000 души са били разселени, отбелязва АП.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани