Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Димитър Ковачевски в парламента в Скопие: Няма да отстъпим за идентичността си

[post-views]
Димитър Ковачевски в парламента в Скопие: Няма да отстъпим за идентичността си

„Дефинираните позиции на македонското разграничение и специалната културно-езическа идентичност остават непроменени“. Това каза македонският премиер Димитър Ковачевски от парламентарната трибуна в Скопие по време на дебат за избор на заместник министри, цитиран от македонското издание „Свободен печат“.

„Гражданите да бъдат спокойни, че няма да отстъпим от червените линии на защита на нашата идентичност, но се ангажираме да бъдем част от европейското семейство възможно най-скоро“, каза Ковачевски.

В обръщението си към депутатите с позоваване на външната политика Ковачевски заяви, че двустранните разговори с България за ускоряване на икономическото сътрудничество и добросъседство продължават, а историческите въпроси ги оставят за решаване на професионалистите.

„Историческите въпроси ги оставяме за решаване на срочната историческа общност, но ви уверявам, че определените позиции за македонска отличителност и обособена културна и езикова идентичност остават непроменени, ясни и твърди, както досега, така и в бъдеще. И аз, и всички граждани нямаме дилеми по тези въпроси. Неприемливо е когато политическа партия генерира нисък и евтин политически маркетинг и лъжлив патриотизъм“, заяви Ковачевски.

Припомняме, според проф. Иван Илчев, член на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси между България и Република Северна Македония сговорчивостта в българо-македонската историческа комисия е само на думи и изчезва, когато се стигне до реалности.

По думите на проф. Илчев поставянето на историята в центъра на преговорите между София и Скопие е било решение на политиците, които не са предприели никакви решения в останалите области.

Докато България търси диалог и реагира само с дипломатически средства, в Македония се подменят паметници като имената на загиналите се променят, чупят се мемориали, ограничават се правата на българите там, дублират се традиционни български герои. Не са рядкост вандалските прояви срещу сънародниците ни в РС Македония.

В парламента в Скопие Ковачевски пропусна да спомене българския произход на революционера, борил се за свободата на Македония Гоце Делчев.

„За мен, за всички предишни и бъдещи поколения няма дилема, че Гоце Делчев е един от стълбовете на македонската борба за самостоятелна и независима държава, както и че неговите кости почиват и ще почиват в Скопие“, изтъкна Ковачевски без да споменава, че бяха пренесени от България в РС Македония.

Затова, допълни Ковачевски, декларации и подобни форми на политически фолклор и политиканство в лека форма са неприемливи и показват сериозна дилема за нашето минало с опозиционната политическа партия, която го прави.

Припомняме, вчера депутати от опозицията се появиха в македонския парламент с тениски с лика на Гоце Делчев. Те настояваха да бъде приета резолюция за Гоце Делчев, а според правителството подобен документ е излишен.

На обсъждането на днешния дневен ред в македонския парламент координаторът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Мицевски поиска последната точка да бъде за декларация за Гоце Делчев.

Междувременно стана ясно, че на 11 февруари 2022 г. на Международното летище Скопие ще кацне самолет от София на авиокомпанията „Гъливер“. Това е първият полет по тази линия, информираха БТА и македонската държавна агенция МИА.

Източник: news.bg   

Най-ново

Единична публикация

Избрани