Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НАТО ще обсъди следващата седмица възможностите за укрепване на югоизточния фланг

[post-views]
НАТО ще обсъди следващата седмица възможностите за укрепване на югоизточния фланг


Следващата седмица НАТО ще обсъди възможностите за разгръщане на допълнителни батальони по югоизточния фланг. Това съобщи генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг на съвместна пресконференция с британския премиер Борис Джонсън в централата на пакта в Брюксел.
Той добави, че Великобритания изпраща подкрепления по източния фланг с войска, кораби и самолети. Ясната ни цел остава постигането на политическо решение на кризата, заяви Столтенберг по повод струпването на руски военни сили по границата с Украйна и в Беларус.
По думите на Столтенберг руската военна мощ в региона става все по-готова за внезапни действия. НАТО не отстъпва от основните принципи – за правото на всеки народ да избира своето бъдеще и за съвместната защита, посочи той. Генералният секретар отбеляза, че НАТО е отбранителен съюз, който работи в защита на мира.
Премиерът Джонсън коментира, че в днешната криза не става дума само за Русия, а за утвърждаването на водещите принципи за мир, сигурност и напредък в света. Трябва да се опълчим на всеки опит за връщане към дните, в които съдбата на народите се решаваше през главите им, от „велики сили“, добави той.
Ако се придържаме към основните принципи на НАТО и приложим търпелива дипломация, ще намерим изход от тази криза. Днес са застрашени правилата, на които всеки народ разчита за своята сигурност, това е най-голямата криза за европейската сигурност от десетилетия, заяви Джонсън. По неговите думи преговорите с Русия може да засегнат разнообразни въпроси от областта на сигурността, но на преговори не подлежат целостта и свободата в Европа, както и възможността НАТО да остави вратите отворени за разширяване.

Източник: БТА

Най-ново

Единична публикация

Избрани