Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Байдън подписа указ за деблокиране на афганистански средства, които да отидат за хуманитарна помощ и обезщетения за жертвите на тероризма

[post-views]
Байдън подписа закона за отпускането на 40 милиарда долара помощ за Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа указ за деблокирането на средства на афганистанската централна банка на стойност 7 милиарда евро, за да отидат за хуманитарно подпомагане на афганистанския народ и обезщетяване на семействата на жертвите на атентатите от 11 септември 2001 г., предаде Ройтерс.

С подписания от държавния глава на САЩ указ се обявява национална извънредна ситуация, като целта е, от една страна, да се противодейства на заплахата от задълбочаващия се икономически крах на Афганистан, а от друга, да се помогне на семействата на жертвите на атаките.

Този ход дойде само часове преди американското правосъдно министерство да представи план пред федерален съдия какво да се прави със замразените сметки. Това стана след настойчиви призиви от членове на Конгреса на САЩ и ООН средствата да бъдат използвани за справяне с тежката икономическа криза в Афганистан, която се задълбочи, след като талибаните взеха властта през август миналата година.

Високопоставени американски правителствени представители заявиха, че ще работят за осигуряване в полза на афганистанския народ на достъп до активи на стойност 3,5 млрд. долара. Сумата е натрупана най-вече от предоставяните на Афганистан помощи през последните две десетилетия.

Те добавиха, че в следващите месеци Вашингтон ще учреди фонд, който в случая ще се явява като трета страна и ще управлява средствата. Подробностите около него обаче все още се уточняват, като например как да бъде структуриран той и как точно да бъдат използвани парите в него.

Планът, който се състои от множество стъпки, предвижда половината средства да останат в САЩ във връзка с все още продължаващите съдебни спорове за обезщетяване на близките на жертвите от атентатите през 2001 г., посочиха правителствените представители.

Вашингтон замрази афганистанските авоари в САЩ, след като талибаните взеха властта, но впоследствие беше подложен на засилен натиск да намери начин да деблокира средствата, без да признава талибаните, които от своя страна твърдят, че парите са техни.

Някои от семействата на жертвите на атентатите от 11 септември обаче заведоха съдебни искове за удовлетворяване на вече присъдени по съдебен път обезщетения, свързани с атаките, при които загинаха близо 3000 души.

Афганистан разполага и с други резерви в размер на 2 млрд. долара, държани в страни като Великобритания, Германия, Швейцария и Обединените арабски емирства. По-голямата част тези авоари също са замразени. Официалните представители на САЩ заявиха, че са били във връзка със съюзниците за намеренията си, но Вашингтон първи предлага подобен план за деблокиране на средства за подпомагане на афганистанския народ.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани