Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Самолетоносачът „Хари Труман“ пристигна в хърватското пристанище Сплит

[post-views]
Самолетоносачът „Хари Труман“ пристигна в хърватското пристанище Сплит

Според информация от Министерството на отбраната на САЩ, екипажите на самолетоносачът „Хари С. Труман“ и фрегатата на кралския норвежки флот „Фритьоф Нансен“ пристигнаха в Сплит, Хърватия, съобщава „Нейви рекогнишън“.

„Хари С. Труман“ е дълъг 333 м, широк 78м и е висок колкото двадесет и четири етажна сграда, 74 м. Самолетоносачът може да побере приблизително 90 самолета.  С боен товар HST има водоизместимост почти 97 000 тона и може да побере 6250 членове на екипажа. Пристигането на самолетоносачи е рутинно посещение, което укрепва отбранителните партньорства между Съединените щати и съюзниците по света.

„Това е вълнуваща възможност за екипажите на „Фритьоф Нансен“ и „Хари С. Труман“ да опознаят хората на Хърватия и да се докоснат до нейната история и живописен пейзаж“, каза контраадмирал Кърт Реншоу, командир на Осма ударна група. „Наскоро участвахме заедно с нашия съюзник от НАТО Хърватия в Neptune Strike 22 и с нетърпение очакваме да прекараме време на брега с нашите домакини“.

Това посещение на пристанището е възможност за моряците да изпитат какво може да предложи Хърватия и ще засили междуличностните отношения с хърватските граждани. Освен това моряците ще имат възможност да участват в събития за връзки с общността с Детски дом Maestral Split и да посетят различни живописни райони в региона чрез организирани обиколки.

„Това посещение в пристанището ще бъде от ключово значение за демонстрирането на още една уникална възможност за нашите моряци да бъдат възнаградени със заслужена почивка, като същевременно продължаваме да демонстрираме нашата решимост с партньорите и съюзниците на САЩ в Адриатическо море“, каза капитан Гавин Дъф, командващ офицер от „Хари С. Труман“ .

Труман е флагманът на ударната група, която включва ракетни разрушители USS Bainbridge, USS Cole, USS Gonzalez, USS Gravely и USS Jason Dunham, фрегата HNoMS Fridtjof Nansen на Кралския норвежки флот, разгърната като част от програмата за съвместно разполагане и крайцера USS San Jacinto от клас Ticonderoga.

Ударната група е на планирано разполагане в зоната на операции на Шести флот на САЩ в подкрепа на военноморските операции за поддържане на морска стабилност и сигурност и защита на интересите на съюзниците и партньорите в Европа и Африка.

Източник: news.bg   

Най-ново

Единична публикация

Избрани