Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Финландия купува 64 изтребителя Ф-35 за 9,4 милиарда долара

[post-views]
Финландците избират нов президент за ерата на НАТО с едно на ум за Русия

Финландия подписа днес със САЩ сделка за 9,4 млрд. долара за покупката на 64 невидими за радарите на противника изтребители Ф-35, предаде Ройтерс.

Все пак ще минат няколко години, преди бойните машини да пристигнат в страната, която е съседка на Русия, и да влязат на въоръжение. По-рано Норвегия беше заявила, че изтребителите ще влязат в употреба през 2027 г.

В допълнение към самолетите договорът със САЩ и производителя „Локхийд Мартин“ предвижда оборудване за поддръжка, резервни части и услуги за обучение, съобщи финландското министерство за отбрана в изявление, като добави, че по-късно през тази година ще бъде подписано споразумение за закупуване на боеприпаси „въздух-въздух“.

„Целта е да се гарантира, че финландската система Ф-35 ще разполага с възможно най-добрите експлоатационни качества през 2030 г.“, заявиха от министерството на отбраната.

Финландия, която беше неутрална страна по време на Студената война, е член на ЕС, но не и на НАТО, припомня Ройтерс. През последните години тя засили сътрудничеството си със западния военен съюз и политиката на отбранителните й сили по отношение на материалните средства е цялото ново оборудване да бъде съвместимо с това на НАТО.

Финландското правителство заяви, че решението за закупуване на американските самолети, обявено през декември, е част от дългосрочните планове за засилване отбраната на страната, а не в отговор на настоящата конфронтация между Запада и Русия заради Украйна.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани