Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Шойгу предупреди, че ситуацията в Европа става все по-напрегната

[post-views]
Руският министър на отбраната пристигна на официално посещение в Северна Корея

Ситуацията на европейския континент става все по-напрегната и Русия не е виновна за това, каза руският министър на отбраната Сергей Шойгу на среща с британския си колега Бен Уолъс, съобщава ТАСС.

„Ние не напълно и не винаги разбираме причините за това напрежение. Но въпреки това виждаме, че то расте“, каза Шойгу. Той изрази надежда, че ще може да се обсъдят „актуални въпроси за намаляване на това напрежение“.

„Както и нашите предложения до САЩ и НАТО за гарантиране на сигурността в Европа, които изпратихме през декември, получихме отговор през януари. Сега всичко това е разгледано. Мисля, че нашият отговор ще последва и в близко бъдеще“, каза Шойгу.

Шойгу покани западните страни да допринесат за намаляване на напрежението в Европа и да спрат доставките на оръжия за Украйна.

„От своя страна бихме искали да предложим също да допринесем за намаляване на това напрежение и спиране на тъпченето с оръжие в Украйна. Идва от всички страни, прави се публично. Прави се по показателен начин. Това не е съвсем ясно. Защо Обединеното кралството изпрати свои специални части в Украйна и колко дълго ще бъдат там“.

Според Шойгу нивото на руско-британското сътрудничество е близко до нула, необходимо е да се спре влошаването на ситуацията в отношенията между Русия и НАТО.

„Това е първата ни среща за последните години. За съжаление, нивото на нашето сътрудничество е близо до нула и е на път да премине към отрицателно. Което наистина не искам. Затова очаквам с нетърпение възможността да обсъдим с вас най-належащите въпроси. Без никакво насилване и повишаване на температурата още повече в отношенията между Русия и страните от блока на НАТО. И особено с Великобритания, като се вземе предвид историческият опит от нашето сътрудничество и военно сътрудничество“, каза Шойгу.

„Днес наблюдаваме все по-голяма концентрация на внимание, прекомерна концентрация на внимание върху въпроси, които според нас биха могли да бъдат решени съвсем спокойно, в диалог между всички страни, без заплаха от налагане на определени санкции“, каза руският министър.

„Според мен вече не са останали думи нито в английския, нито в руския речник, които да обозначават тези санкции. „И „катастрофално“, и „удивително“, и „унищожаващо“. Много различни думи“, каза Шойгу.

Източник: news.bg   

Най-ново

Единична публикация

Избрани