Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Актуализират заплатите и социалния пакет

[post-views]
Актуализират заплатите и социалния пакет

Стартират конкурси за всички свободни войнишки длъжности

Предвиждаме актуализиране на възнагражденията и на социалния пакет. Това каза министърът на отбраната Стефан Янев в началото на годишната конференция на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Темата на форума беше „Адаптиране на структурата на Въоръжените сили, планирането, подготовката и използването им, към изискванията на концепцията на НАТО за възпиране и отбрана в евроатлантическата зона”. Сред участниците беше и началникът на щаба на Съюзното командване по операциите на НАТО адмирал Йоахим Рюле.

„Колективната система за сигурност не означава, че страна – членка на Алианса, може да осигури своята отбрана за сметка на разходите на другите съюзници. Принципът е солидарност в разходите за отбрана съгласно брутния вътрешен продукт (БВП) на страните, както е прието – минимум до 2% от този продукт”, изтъкна адмирал Ефтимов. По думите му основният фокус по време на конференцията се поставя върху въпросите, свързани с очакванията на Съюзното командване на НАТО по операциите за ролята на съюзниците, включително и България, в реализирането на концепцията на НАТО за възпиране и отбрана в евроатлантическата зона на отговорност.

Стефан Янев отбеляза в словото си, че днес регионът, в който живеем, е изправен пред една от най-сериозните военнополитически кризи от края на Студената война. „Това предизвикателство изисква от нас да реагираме адекватно и да действаме смело, решително и най-вече национално отговорно”, каза министърът на отбраната. И допълни: „Никой по никакъв повод не ни налага решения, свързани с нашата сигурност. В съюзен формат решенията се взимат след консултации и с консенсус, като всяка страна членка представя своята суверенна национална позиция”. Министърът посочи, че темата на конференцията е особено важна и актуална, тъй като случващото се около границите на Украйна е предизвикателство за евроатлантическата сигурност и има значително негативно отражение върху нашата национална сигурност.

По думите на Янев политическото ръководство на МО вижда необходимост от съсредоточаване на усилията в 5 приоритетни области: хората в отбраната; изграждане и развитие на отбранителните способности; военнообразователна система, иновации и развойна дейност; повишаване на административния капацитет; нормативна и подзаконова уредба. По първия приоритет той отбеляза: „Най-напред трябва да се погрижим за хората в отбраната, защото те са най-ценният ни капитал и най-важният компонент на отбранителните ни способности”. Затова ще се предвижда актуализиране на възнагражденията и на социалния пакет. Още в рамките на този бюджет ще се осигурят финансови средства за стартиране на конкурси едновременно за всички вакантни войнишки длъжности.

По втория приоритет ще се изграждат и развиват модерни способности чрез участие в многонационални проекти в рамките на НАТО и ЕС. По следващия приоритет се предвижда създаването на нови образователни специалности. Ще се работи и за присъединяването на страната ни към създаващия се в момента в НАТО иновационен фонд на стойност 1 млрд. евро.

Предстои също актуализиране на нормативната база на сигурността и отбраната. В МО ще има организационно-структурни промени. Министър Янев допълни, че ще направи всичко възможно поетият от страната ни ангажимент към съюзниците за постигане на разходи за отбрана от 2% от БВП до 2024 г. да се случи във възможно по-кратък срок.

Интензивната работа по приоритетите вече започна, каза пред журналисти министър Янев в отговор на въпрос на в. „Българска армия”. Вече се правят определени анализи, които ще бъдат готови до края на февруари, допълни той.

В отговор на друг въпрос министърът заяви, че при изграждането на батальонна бойна група в състава ѝ трябва да има артилерия с калибър, какъвто армията ни няма. За попълване на този дефицит ще се водят разговори с други държави от НАТО.

На въпроси, свързани с модернизацията на армията, министър Янев изрази надежда проектът за бойна машина за Сухопътните войски да стартира до края на тази календарна година. По отношение на сроковете за получаването на първите изтребители Ф-16 от САЩ той съобщи, че има забавяне от няколко месеца заради пандемията, обявено в официално писмо от производителя, докато подготовката на българските летци върви по план.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани