Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Армията изпълнява задачите си въпреки натрупаните проблеми

[post-views]
Армията изпълнява задачите си въпреки натрупаните проблеми

Не може да не бъдем горди с мъжете и жените в униформа, категорични са президентът, министърът на отбраната и началникът на отбраната

Спирдон СПИРДОНОВ

Президентът Румен Радев благодари на всички военнослужещи и цивилни служители за извършеното през годината в една предизвикателна обстановка. Той участва в анализа на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2021 г., представен от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Президентът посочи, че проблемите продължават, хората работят при изключително напрежение, за да компенсират недостатъчните ресурси, остарялата морално и физически техника и липсата на необходимия личен състав въпреки предприетите стъпки през годините за повишаване на мотивацията и престижа на военната професия.

Многото незаети места са проблем

бе категоричен държавният глава. Въпреки това, заяви той, успехите са налице. Президентът поздрави началника на отбраната и неговия екип за обективния задълбочен и всеобхватен анализ.

Кризата между Русия и Украйна е заплаха не само за нашия регион, но и за цяла Европа, смята президентът. България е, посочи той, част от усилията за намаляване на напрежението и в търсенето на решение по дипломатически път. Най-голямата заплаха за нашата национална сигурност е неглижирането на проблемите на Въоръжените сили и на нашите съюзни ангажименти, бе категоричен президентът. Не бива, допълни той, да се сещаме за проблемите на армията от криза на криза и от катастрофа на катастрофа.

Министърът на отбраната Стефан Янев благодари на адмирал Ефтимов и на неговия екип за организацията на анализа на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2021 г. Той подчерта добрата дискусия, както и набелязаните задачи за 2022 г. Едновременно с това министърът благодари на всички военнослужещи и цивилни служители от състава на Въоръжените сили, защото, посочи той, хората са нашият най-важен капитал, фокус и приоритет.

От своя страна адмирал Ефтимов благодари на президента и министъра, че изслушаха проблемите, които по неговите думи са честно и откровено изложени по време на анализа. Според него те са споделили направените изводи, анализи и препоръки. „Радвам се, че има разбирането на държавното ръководство по отношение на развитието на способностите на Българската армия“, заяви началникът на отбраната. Той благодари и на всички военнослужещи и цивилни служители за положения труд през 2021 г. Изрази готовност да направи всичко възможно да не се случват трагични инциденти.

На фона на пандемичната обстановка през миналата година са проведени 329 учения на ниво рота и по-нагоре, което е с 50 повече от 2020 г. Анализът е започнал с отдаване на почит на загиналия със самолет МиГ-29 подполковник Валентин Терзиев.

Състоянието на Българската армия

бе описано така от адмирал Ефтимов: „Технологично остарели въоръжение и техника. Невъзможност за поддържане на нормативен нальот на летците ни, както и нормативите на корабите на море и осигуреност на голяма част от бойната подготовка. Въпреки всичко поддържаме ниво, което гарантира националната сигурност“.

Във връзка с втората мисия за подкрепа на международните мир и сигурност адмирал Ефтимов отбеляза приключването на мисията в Афганистан, в която са участвали 42 контингента с над 9200 души. Успехът е в натрупания безценен опит.

По отношение на третата мисия за принос към националната сигурност в мирно време са извършени над 66 полета на транспортната ни авиация за пожарогасене, медицинска евакуация, трансплантация, търсене и спасяване и др. Над 1500 души са гасили пожари, като са доставени над 500 т вода по въздуха.

Началникът на отбраната благодари на президента  за свикването във вторник на КСНС, където, както се изрази той, „Ще мога безпристрастно да изложа проблемите на армията”. В такава геополитическа обстановка, където военният инструмент се очертава като ефективно средство, началникът на отбраната смята, че трябва да решим: „Ще разчитаме ли на армията, ще подкрепяме ли модернизационните проекти, ще подкрепим ли хората в армията по отношение на техните социален статус, кариерен модел, роля и признание в обществото“. Той мисли, че обществото ни заслужава модерна, мотивирана армия, която да може да гарантира националния суверенитет, просперитета и развитието на държавата ни, която е поставена пред много предизвикателства.

На въпрос на журналисти за батальонната бойна група началникът на отбраната уточни, че правилното понятие е

бойна група

 По тази тема и по тези опции в рамките на НАТО работим от октомври, каза той, за да може периферията на Алианса да бъде в подходящо състояние и да се справя при определени кризи. Нашата концепция е за по-гъвкава и по-отворена за изграждане бойна група. „На основата на механизиран батальон с определени подразделения за бойна поддръжка представяме пред съюзниците възможността да ни усилят с определени формирования, които покриват дефицитите на Въоръжените сили на Република България“, обясни адмирал Ефтимов. На тази база, продължи той, каним съюзниците да изградим бързо едно ефективно бойно формирование.

Всички незаети длъжности във Въоръжените сили съвсем скоро ще бъдат обявени за конкурси, ресурс има достатъчно на тях да бъдат назначени кандидати, отговори кратко и ясно на въпрос министър Янев. Засега се предвижда само увеличение на порционните пари от 120 на 200 лв. от 1 април, допълни той. Отново потвърди своята позиция, че трите вида Въоръжени сили трябва да се развиват еднакво, но поради създалия се моментен дисбаланс на дневен ред е проектът за Сухопътни войски, който трябва да започне колкото се може по-скоро и с всички детайли на една бригада. Има индикации, че доставката на първите самолети Ф-16 ще закъснее, срокът е въпрос на преговори с правителството на САЩ и предстоят разговори, информира министърът. Продължава работата по евентуалното придобиване на подводници втора ръка, каза адмирал Ефтимов. Той е предложил на министъра конкретен екип за водене на преговори, което подсказва, че процесът за придобиване на подводници е в напреднала фаза.

Опцията за поемане на задачата за охрана на въздушното пространство на Република Северна Македония е на масата, отговори на друг въпрос министърът. В момента тя се изпълнява от ВВС на Гърция и при необходимост може да се направи допълнително споразумение с България.

Най-ново

Единична публикация

Избрани