Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Победители в конкурса „Лица на Българската армия“ 2022 г.

[post-views]
Победители в конкурса „Лица на Българската армия“ 2022 г.

Комплектуването на Българската армия и Въоръжените сили с личен състав, достоен за уважение и подражание, е значима цел с влияние върху воинските дух, морал и отбранителните способности на страната ни. Рекламната кампания за популяризиране на службата в Българската армия, провеждана от Централно военно окръжие (ЦВО), включва разпространението на печатни рекламни материали, участие в информационни събития и др.

ЦВО организира конкурс „Лица на Българската армия” през 2022 г., победителите в който ще участват в дейности и мероприятия, целящи популяризиране пред обществеността на реда и условията за постъпване на военна служба, служба в доброволния резерв и за обучение във висшите военни училища, както и на възможностите и предимствата, които те предоставят.
На сайта на Централно военно окръжие беше публикувана обява за провеждане на конкурс „Лица на Българската армия”. В изпълнение на заповед на началника на ЦВО – полковник Георги Петков беше назначена комисия, която да определи победителите в конкурса.
Основните критерии, на които трябваше да отговарят кандидатите, бяха свързани с притежаването на визия и индивидуално излъчване, на морал и воинска доблест, както и на качества като комуникативност, всеотдайност, отговорност и висока мотивация при изпълнението на поставените цели и задачи.
В началото на януари комисията заседава в пълен състав, като разгледа постъпилите документи (автобиографии, препоръки и снимки) и установи, че те са представени в указания в обявата срок, поради което допусна всички кандидати до участие в конкурса „Лица на Българската армия” през 2022 г.
Комисията проведе събеседване с кандидатите. Решенията бяха взети на базата на тяхното индивидуално представяне, отговорите на зададените въпроси, изложените мотиви за участие в конкурса, идеите и вижданията на участниците за подобряване на рекламно-информационната дейност по набиране на кандидати за военна служба, служба в доброволния резерв и популяризиране на обучението във висшите военни училища.
Специално внимание беше обърнато на комуникативността на кандидатите, характеристиките на вербалното и невербалното им поведение, както и на техните визия и индивидуални качества. На тази база комисията определи за победители в конкурса „Лица на Българската армия” през 2022 г. курсант сержант Йоанна Данчева Данева, старши лейтенант Селда Недимова Ахмедова и ефрейтор 2-ри клас Мартин Танчев Монев.

Курсант-сержант Йоанна Данчева Данева
Тя е бъдещ летец-пилот. Обучава се във Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски” в Долна Митрополия. Предстои й да завърши военна специалност „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво” и гражданска специалност „Летателна експлоатация на въздухоплавателните средства”. Преди това е придобила бакалавърска степен по специалност „Икономика на отбраната и сигурността” в УНСС и магистърска степен по специалност „Национална сигурност и отбрана” във Военна академия „Г. С. Раковски”. Владее английски и испански език.
Курсант-сержант Йоанна Данева респектира с личностните и професионалните си качества. Тя с лекота съчетава летенето, усвояването на авиационната наука и обществената ангажираност. Участва в международни конференции, свързани със защитата на околната среда и в срещи, посветени на ролята на жените в съвременната армия. Заместник-председател е на Курсантско-студентския съвет и е член на Националното представителство на студентските съвети.
Пише стихове. Обича спорта. Участва в състезания по лека атлетика, тенис на корт, спортно ориентиране и ски. Курсант-сержант Данева вярва, че няма препятствия, които да спрат силно мотивираните хора да постигнат заветната си цел.

Старши лейтенант Селда Недимова Ахмедова
Tя е старши техник борден инженер на вертолет AS 532 AL Cougar в ескадрила „Оперативна подготовка на авиационната техника”, група „Вертолет и двигател” в 24-та Авиационна база – Крумово. Старши лейтенант Ахмедова е първата жена във военната ни вертолетна авиация на такава длъжност. Този факт предизвиква засиления интерес на медиите и обществеността към нея.
Старши лейтенант Селда Ахмедова е завършила Природо-математическата гимназия „Нанчо Попович” в гр. Шумен. Възпитаник е на НВУ „Васил Левски”, факултет „Авиационен”. Бакалавър е по специалностите „Летателни апарати и авиационни двигатели” и „Авиационна техника и технологии”. Първенец на специализация е. Участвала е в обмен на опит по програма „Еразъм +” в Румъния и Естония.
Тя е отличен професионалист, отдаден на работата си и е силно мотивирана да продължи да израства в кариерното си развитие.

Ефрейтор 2-ри клас Мартин Танчев Монев
Той е мерач на картечница във 2-ро механизирано отделение на 2-ри механизиран взвод в 1-ва механизирана рота във в. ф. 48430 – Стара Загора.
Участвал е в пет операции по поддържане на мира в Афганистан, както и в многобройни тактически занятия и учения с бойна стрелба, показни занятия и международни учения, за което е награждаван многократно.
Ефрейтор Мартин Монев проявява високи професионални компетентност и желание за самоусъвършенстване. Работи добре в екип и се ползва с авторитет сред колегите и командирите си. Притежава висок морал, воинска доблест и чест. Изпълнява служебните си задължения отговорно и всеотдайно. Запазва самообладание дори в екстремни условия.
Обича предизвикателствата. При участието си в телевизионното предаване „Игри на волята” през 2021 г. се представи много достойно, като направи достояние на аудиторията качествата, волята и силната мотивация на българския войник.
Притежава много добра физическа подготовка, която е доказана при участието му в общоармейски шампионати по военен трибой, лека атлетика, плуване, футбол и волейбол, на които е печелил призови места.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани