Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Не подценявайте чакала

[post-views]
Не подценявайте чакала

Те чуват, виждат и надушват както никой друг. Това е тяхната хитрост, която ги превръща в трудните за убиване проклетници сред хищниците. И за да придобиете рутината, която ще ви донесе успех при лова на този натрапник, трябва да действате правилно. Изберете си подходяща позиция, наблюдавайте вятъра и очаквайте труден изстрел.

Позицията
Използвайте минимум три позиции, които да сменяте по време на лова. Включете задължително и звукови примамки, които, ако не подействат на три последователни позиции, са знак за смяна на терена. Сменете стратегията и се преместете на място, което да не изглежда подходящо за вас, но да ви подсказва, че ще се хареса на натрапника. Просто погледнете през очите на чакала.
Времето е пряко свързано със смяната на позициите при използването на звукови примамки. Обикновено чакалите откликват на звуците през последните два часа на деня, затова запазете по-добрите си позиции именно за този период. Наблюденията показват, че натрапникът откликва най-много през първите няколко минути след звука и постепенно шансовете му за поява намаляват в интервал от петнайсет–двайсет минути. Затова и през такъв период сменяйте позициите.

Вятърът
Не забравяйте, че на мястото, на което използвате звуковите примамки, вятърът е основният фактор. Чакалите обикновено се опитват да се движат под вятъра и именно това трябва да използвате в своя полза. Изберете си място на по-голяма височина, доближете се тихо до него, сведете движението до минимум и използвайте звуковата примамка. С това си гарантирате успех.

Изстрелът
При лов в обширни поляни, пасища на крави и умерен до силен вятър .260 Remington е удачен вариант. Така си гарантирате попадението на по-голямо разстояние. Наблюдавайте останалите видове из терена и тяхната реакция на специфичните звуци. Намерете звук, който привлича хищните птици. А те ще ви доведат и чакалите.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани