Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пентагонът взема 2 летища в Словакия за 10 години

[post-views]
Словакия гони трима руски дипломати

САЩ ще използват две военни летища в Словакия за срок от 10 години и ще направят инфраструктурни инвестиции в тях за $100 млн. Това предвижда документ, озаглавен Споразумение за отбранително сътрудничество, който бе ратифициран от парламента в Братислава през тази седмица след ожесточени дебати. Сделката бе подписана на 3 февруари от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън и словашкия военен министър Ярослав Над, но преговорите по нея започнаха още през 2018 г., когато на власт в Словакия бе друга коалиция. За всеки конкретен случай на разполагане на американски войски на словашка територия ще е необходимо съгласието на правителството и парламента в Братислава.
Словакия е важна страна с оглед на сегашното напрежение между Москва и Киев, защото има обща граница с Украйна. САЩ вече имат подобни споразумения с другите държави от НАТО, граничещи с Украйна – Полша, Унгария и Румъния.
В парламента на Словакия имаше силна съпротива срещу споразумението с американците. Правителството защити документа, като изтъкна, че той е в съответствие с договорите, подписани от 23 други партньори от НАТО.
Споразумението получи подкрепата на 79 депутати при нужни 76 в парламента със 150 места. Около вота обаче имаше инцидент, тъй като проправителствени депутати издигнаха украинско знаме под знамето на Словакия, а депутат от опозицията го скъса и свали маската на държащия флага. Имаше и бурен дебат с освирквания.
Словакия традиционно е смятана за най-проруски настроената държава в Източна Европа. Проучване на общественото мнение през януари т.г. показа, че 44,1% от словаците смятат, че НАТО и САЩ са отговорни за напрежението между Русия и Украйна, а 34,7% обвиняват за това Русия.
Словакия, която има население от 5,5 млн. души, но и брутен вътрешен продукт, по-голям от българския, подписа в края на 2018 г. сделка за покупка на 14 самолета F-16, блок 70. Те трябва да заменят старите МиГ-29, с които страната разполага сега. Очакваниятa бяха, че Словакия ще плати $1,6 млрд. за 14-те F-16, като тази сума включва обучението на 22 пилоти и 160 души наземен персонал, муниции и логистична поддръжка. Неотдавна обаче военният министър заяви, че тази сума вероятно ще бъде надхвърлена. (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани