Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Разград изгражда мемориал на закритите военни поделения

[post-views]

Автор: Спирдон СПИРДОНОВ

Валди Тотев

Валди Тотев от „Щурците“ бе специален гост в предаване на Радио Разград на 10 януари. Както може да се очаква, разговорът с него е предимно за музика, за емблематичните песни на „Щурците“ и неговите авторски музикални послания, за новия албум, който предстои да се появи на бял свят. Имаше обаче приказки и за живота –сега и по време на прехода, за историческата ни памет и липсата й. Повод за това бе и подкрепата от страна на Валди Тотев в набирането на средства за изграждането на Военен мемориал на военните поделения, съществували в Разградски гарнизон в периода 1878–2009 г. В студиото бяха и представителите на Инициативния комитет по изграждането на мемориала Румен Вълчев и Владимир Вълов.

На 6 май миналата година, когато отбелязвахме Деня на храбростта и празник на Българската армия, бе направена първа копка на мемориала. „Дълъг бе извървеният път от идеята за реализирането на това родолюбиво дело до първата копка, но важното е, че бе извървян заедно от Инициативния комитет и институциите: Община Разград, Областна администрация Разград, Министерството на отбраната, проектантския колектив, сега на ход е строителят” – каза в приветствието си заместник-кметът Добрин Добрев. Той допълни, че монументът на входа на Разград ще е паметен знак за поколенията за подвизите на българските воини, които не са предавали никога бойно знаме в плен, както и за това, че всички сме горди последователи на велики мъже, отдали живота си за България.

Идеята за изграждане на Военния мемориал възниква през 2018 г., когато е учреден Инициативен комитет от местната организация на СОСЗР. През 2019 г. се изработва идейният проект от художника Теодор Даскалов, както и цялостният проект от архитект Елга Бонева. Започва и събирането на дарения. Общата стойност на мемориала се изчисляваше на 90 000 лв., към този момент бяха събрани 50 000 лв. Община Разград бе предоставила 15 000 лв., Министерството на отбраната – 11 000 лв., от военното ведомство бяха поели ангажимент и за предоставяне на 600 кг гилзи, излезли от употреба, които ще се използват за изливането на фигурите – два изправени коня и орел, които ще бъдат поставени върху голяма арка.

Композицията включва и вечен огън, както и гранитни плочи с имената на 19-те военни поделения, функционирали в различни периоди в района. Разградски фирми пък са поели ангажименти за осигуряване на други материали и изработване на отделни елементи от мемориала. Военният мемориал е на входа на Разград откъм Попово, срещу Селскоспанската гимназия и пред входа на бизнес зона „Перистър”. През юни миналата година лично се убедих, че в Разград работят усилено по изграждането на Военния мемориал. На среща на председателя на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков с председателя на Областната организация на съюза полковник от запаса Огнян Кирилов и други членове на местното ръководство стана ясно, че Министерството на отбраната изпълнява ангажимента си за предоставяне на 600 кг гилзи, излезли от употреба.

След 6 май поставихме железобетонните основи, каза тогава майор от запаса Румен Вълчев, председател на Инициативния комитет. Две дати бяха планирани за откриване – 6 и 22 септември 2021 г., както и резервна на празника на Сухопътни войски – 19 ноември. Усилията за набиране на средства продължават, посочи тогава майор Вълчев. Очакваше се допълнителна подкрепа от Министерството на отбраната и бизнеса. Има дарения и в откритата през 2019 г. банкова сметка от запасни и ученици, но те, очевидно, нямаше да бъдат достатъчни. Майор Вълчев не пропусна да отбележи конкретната подкрепа и активното участие в това родолюбиво дело на общинското и областното ръководство на Разград.

Благотворително засаждане на дървета в памет на поделенията, които са съществували през годините в Разград, се проведе през ноември на терена до изграждащия се Военен мемориал на Гарнизон Разград. Засадени бяха осем дървета (чинар, бреза и каталпа), дарени от предприемача Бойко Обретенов. Пред всяко едно от фиданките бе поставена табела с наименованието на съответното поделение. Това са: поделение 36 240 (полка); Армейски клуб по конен спорт под. 18 890 – Гецово; Централен свързочен склад под. 26 550 – Разград; Радиолокационен възел под. 42 420 (Тайфуна); Военно-ремонтен завод „Цар Калоян“ – Разград; поделение 72 355 (Жандармерия); поделение 64 120 (строителни войски) и Военно окръжие – Разград.

„Да се надяваме, че ще дойде време, когато ще можем да се събираме повече хора на едно място. Аз съм направил всичко, каквото зависи от мен. Чакам Румен Вълчев да ми се обади и веднага идвам в Разград. А и нали съм наблизо“, отговаря във „Вестник Екип 7“ Валди Тотев на въпроса кога ще се проведе отложеният благотворителен концерт в подкрепа на градежа на Военния мемориал.
От десетина години „щурецът“ е горд жител на Поломието, разказва популярното местно издание. В Писанец – живописното село между Русе и Разград, той и жена му имат къща. Жена му Димитрина Димитрова е цигуларка в Русенската държавна опера, работила е и за Разградската филхармония. Двамата имат и съвместни музикални проекти, скоро издадоха албум, а дуото им се нарича „Вал-Ди“

Румен Вълчев

А за мотивите на един професионален музикант от легендарната група „Щурците“ да подкрепя лично изграждането на мемориала, той казва следното: „ „Главният „виновник“ за това е офицерът от запаса майор Румен Вълчев, който е основен инициатор за това родолюбиво дело. Предполагам, че се е сетил за моя дядо полковник Владимир Серафимов – герой от Сръбско-българската война (1885 г.) и Балканската война (1912-1913 г.), на когото съм кръстен. Той е баща на моята майка Лиляна Серафимова, която е най-малката от петте му дъщери. През първата война полк. Серафимов е командир на рота от Пети пехотен Дунавски полк и участва в Сливнишко сражение (5-7 ноември) и в завземането на Пирот (14-15 ноември). През Балканската война е командир на 21-ви Средногорски полк, освобождава Централните Родопи. За проявена храброст дядо ми е награден с 26 ордена и медали. На негово име е кръстено село до Смолян – Полковник Серафимово“.

От инициативния комитет призовават всички, които са съпричастни към родолюбивото и патриотично дело, да внесат своята лепта според възможностите си. Средствата могат да се превеждат по благотворителната сметка BG08UNCR70001523527225. Партньори на проекта са Военна академия „Г. С. Раковски“, Министерството на отбраната, областният управител на Разград, кметът на Община Разград, офицери от запаса и резерва и много дарители.

Най-ново

Виж още

Избрани