Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Руски десантни кораби влизат в Черно море

[post-views]
Путин предупреди ЕС, че газовите доставки може да продължат да намаляват

На фона на напрежението между Русия и НАТО шест големи десантни кораба на Балтийския и Северния флот преминават от Средиземно в Черно море, където ще участват в учения. Това съобщиха от руското министерство на отбраната. Първите три десантни кораба преминаха в сряда през Босфора и Дарданелите. Това са „Корольов“, „Минск“ и „Калининград“. Последваха ги още три – „Пьотр Моргунов“, „Георги Победоносец“ и „Оленегорский горняк“. Корабите отплаваха от руската военноморска база Тартус в Сирия, където участваха в учения.
От пресслужбата на руския Северен флот съобщиха, че през Гибралтарския проток в Средиземно море са навлезли три бойни кораба.
На 20 януари министерството на отбраната обяви, че започва поредица от маневри на военноморския флот с участието на 140 плавателни съда и 10 000 военнослужещи. Маневрите са планирани в акваториите на Средиземно, Северно и Охотско море, в Атлантически и Тихия океан.
Междувременно френският президент Еманюел Макрон направи дипломатическа совалка в Москва и Киев. Той имаше петчасова дискусия с руския президент Владимир Путин, която обаче не завърши с някакъв особен резултат. Все пак Макрон заяви, че е постигнал целта на посещението си – както той я формулира, – да спре по-нататъшно нарастване на напрежението и да постави началото на диалог за политически изход от кризата между Русия и Украйна.
На съвместната пресконференция с Макрон Путин повтори критиките си към Запада, че не зачита безпокойствата на Русия за нейната сигурност, свързани с разширяването на НАТО. (БА)

Това е най-тиражираната снимка в световните медии през тази седмица. Путин покани Макрон на разговор на бяла маса, която е толкова дълга, че двамата събеседници трудно се чуват един друг

НАТО ще усили своя източен фланг

НАТО обмисля по-дългосрочно военно присъствие в Източна Европа, заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг. Обсъжда се и изпращането на допълнителни бойни групи на югоизточния си фланг. Решение обаче още не е взето. Столтенберг говори след среща в централата на пакта в Брюксел с полския президент Анджей Дуда.
Генералният секретар определи съвместното изявление на Русия и Китай като опит да се отрече правото на суверенни страни да правят собствен избор. И изтъкна, че за първи път Пекин се присъединява към призива на Москва НАТО да спре да приема нови членки. Столтенберг изрази безпокойство от факта, че Русия е изтеглила по-рано във времето ученията на своите ядрени сили. Те ще се състоят този месец.
НАТО трябва да засили военното присъствие по целия си източен фланг, настоя Анджей Дуда. Силите, които ще бъдат разположени там, трябва да бъдат колкото се може по-
многонационални, смята Дуда. Страните членки трябва да бъдат готови да пратят свои части на източния фланг по цялото му протежение. Полският президент даде за пример собствената си страна, която в момента е пратила свои бойци в Латвия и Румъния. Той настоя също решенията за изпращане на военнослужещи да бъдат вземани не от отделните страни членки, а на ниво НАТО.
Същевременно Дуда изрази мнение, че на предстоящата среща на върха на Алианса в Мадрид през юни трябва да бъдат поканени и ръководителите на Украйна и Грузия. Трябва да има и срещи във формати „НАТО–Украйна“ и „НАТО–Грузия“.
Междувременно „Ройтерс“ предаде, че самолет с американски военнослужещи от НАТО е кацнал в Полша. Там трябва да пристигнат 1700 бойци от базата Форт Браг в Северна Каролина. Миналата седмица президентът на САЩ Джо Байдън нареди да бъдат изпратени близо 3000 допълнителни военни в Полша и Румъния. (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани