Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Третият национален събор на запасното войнство – през юни

[post-views]
Армията трябва да бъде модернизирана

Автор: Спирдон СПИРДОНОВ
Третият национален събор на запасното войнство ще се проведе под патронажа на президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили ген. Румен Радев. Държавният глава е приел предложението на СОСЗР. Това стана ясно на среща в президентската институция. В нея участваха съветниците на президента по сигурност и отбрана полковник от запаса Илия Милушев и Стефан Годжевъргов, съветникът на президента по военната сигурност генерал-лейтенант Любчо Тодоров, председателят на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков, неговите заместници генерал-майор от запаса Васил Върбанов и полковник от запаса Чавдар Петров и главният секретар на Съюза полковник от запаса Павел Станев.

Съборът ще се проведе на 4 и 5 юни в района на Ямбол, каза ген. Стойков. На 3 и 4 юни е насрочен Десетият конгрес на СОСЗР. Президентът Румен Радев участва в Първия национален събор на запасното войнство, който се проведе през септември 2018 г. в района на Казанлък. Вторият събор също беше там, пандемията не позволи провеждането през 2020 и 2021 г. на тази проява, очаквана не само от запасни и резервисти, но и от много граждани, включително и учещи се.

Общо бе мнението, че тези събори са важна част от усилията за обединение на запасното войнство и неговите организации. Ген. Стойков информира за резултатите от изпълнението на поставената на Деветия конгрес на Съюза задача в това отношение. Те са свързани с нарастване на броя на колективните членове на СОСЗР и неговия числен състав от 21 702 преди близо пет години на 27 890. Изразено бе разбиране, че приемането на закон за запасното войнство ще даде тласък както на обединителния процес, така и на решаване на редица въпроси на съсловието.
Полк. Милушев адмирира това, което се прави за обединението на запасното войнство. Според него добре подготвеният закон ще бъде фактор в този процес. Лично той е участник в предишните събори и не крие добрите си впечатления.

Най-ново

Единична публикация

Избрани