Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Българите по-добре да се приберат от Украйна, заяви премиерът Кирил Петков

[post-views]
Кирил Петков: Българска делегация заминава за Киев

Българите по-добре да се приберат от Украйна, ако нямат неотложна работа, заяви министър-председателят Кирил Петков в ефира на БТВ. Ако се наложи, ще бъдат изпратени български военни самолети да приберат българите от там, обяви премиерът.

Той каза, че всички потенциали за нападение на Русия над Украйна са там. Интересното е, че вече, Русия, ако реши, има сформирана цялата бойна група, с която може да влезе в Украйна. От тук нататък е въпросът с политическото решение на Владимир Путин, каза Петков и изрази надежда да няма война и това да са блъфиращи ходове. По думите на премиера, ако се предприеме агресивната стъпка от страна на Русия, от там нататък ще се случат поредица от неща, чиито краен резултат не е ясно къде ще отиде.

Премиерът Петков каза, че трябва да сме сигурни, че сме обследвали всички варианти, че сме минимализирали риска за различните негативни ситуации като една от най-негативните е спирането на газа от Русия, което за нас би било голям удар, защото голяма част от газа за България идва от Русия. Имаме варианти, ако това се случи, как да запазим енергийната система на България, увери премиерът. Той съобщи, че вече е в разговори с Европейската комисия. Ако се стигне до най-фатална развръзка (навлизане на Русия в Украйна), ще спрем частично износа на ток, така че българските домакинства да имат достатъчно енергия. Петков каза, че се обследват варианти за внос на втечнен газ от САЩ през Неа Месемврия. Уверихме се, че имаме гориво от Атомната електроцентрала „Козлодуй“ за две години напред, каза премиерът.

Много важно за България е да застане като партньор и съюзник в Европейския съюз (ЕС) и в НАТО, така че да изглеждаме, всички ние в тези съюзи, че говорим с един глас. Защото, ако има голямо разделение в НАТО и ЕС, идеята за тези съюзи намалява като сила и смисъл, посочи премиерът.

Относно НАТО-вските войски обявихме сериозна стратегия, която всички наши партньори приветстваха – рамкова държава България, български батальон като дефицитите ги попълваме със съюзнически войски, под българско командване, но координирани от НАТО. Това е много нова стратегия, защото досега не е имало системен подход, сега започваме да инвестираме в тези дефицити. Премиерът потвърди, че новите самолети от САЩ ще дойдат след две години, като забавянето в доставките е породено от ковид кризата.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани