Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕС е готов да предприеме действия, ако Русия нахлуе в Украйна, но все още не е сигурен дали това ще се случи, заяви служител

[post-views]
ЕС прибави политическия лидер на „Хамас“ в списък на терористите

ЕС подготвя няколко отговора на всякакви следващи ходове на Русия за дестабилизиране на Украйна, но блокът не знае какви точно са плановете на Москва, предаде Ройтерс, позовавайки се на служител от ЕС.

Служителят каза, че разговорите САЩ – Русия не са дали голям резултат, но диалогът с президента Владимир Путин все още е отворен чрез лидерите на Германия и Франция.

Говорилият при условие за анонимност служител каза, че колкото по-тежки са санкциите, наложени от ЕС срещу Русия в случай на инвазия, толкова по-голям ще бъде ударът за блока, ако Москва отвърне на санкциите. По негови думи 40 процента от газа за ЕС идва от Русия и блокът в момента провежда разговори с Норвегия и Катар, както и с други държави, за повишаване на енергийните доставки, ако това се наложи. Той каза и че ЕС в момента проучва колко бързо Русия може да прехвърли енергийните си доставки към Китай, в случай че прекрати доставките за Европа. ЕС също така се подготвя за вълна от бежанци, ако Русия нахлуе в Украйна.

Източникът каза, че ЕС очаква да вземе решение за по-нататъшна макроикономическа подкрепа за Украйна и че Киев иска повече политическа подкрепа. По негови думи има разделение на мненията в ЕС. Някои хора смятат, че ЕС трябва да наложи тежки санкции срещу Русия, за да я обезкуражи, но други смятат, че това на практика би била ескалация на напрежението и че блокът трябва да реагира само, ако е необходимо.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани