Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Руски наемници с шпионски връзки увеличават присъствието си в Украйна, казват западни източници

[post-views]
Киев разби руска шпионска мрежа

Руски наемници, имащи връзки с руски шпиони, увеличават присъствието си в Украйна през последните седмици, а това засилва страховете на някои държави от НАТО, че Москва може да се опита да потърси претекст за нахлуване в тази страна. Това заявиха висши западни източници от сферата на сигурността, цитирани от Ройтерс.

Те казаха, че в последните седмици са се засилили опасенията им, че евентуално руско нахлуване в Украйна може да бъде предшествано от информационна война и кибератаки срещу важна украинска инфраструктура, в това число електроснабдителни и газови мрежи.

Според източниците Русия също така може да използва наемниците, за да предизвика раздор и да парализира Украйна чрез целенасочени убийства и използване на специфични оръжия.

По думите им наемниците са от руски частни военни компании, имащи близки връзки с Федералната служба за сигурност (ФСС) на Русия и военното разузнаване ГРУ.

Сред изпратените през последните седмици наемници е имало бивш офицер от ГРУ, работил също така за частната военна компания „Вагнер“. Той е отишъл в Донецк – един от двата региона в Източна Украйна, контролирани от проруски сепаратисти от 2014 г., казаха източниците.

Според тях други руски наемнически групи, свързани с ФСС и ГРУ, също са засилили своята активност в Украйна от началото на годината.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани