Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Условна присъда за капитана на „Вера Су“

[post-views]
МОСВ: Опалесценция и миризма на нефтопродукти край Vera Su

Условна присъда три години „Лишаване от свобода“ получи капитанът на турския кораб „Вера Су“, заседнал край скалите на местността „Яйлата“ след споразумение между прокуратурата и защитата. Хайдар Ергюн беше привлечен към наказателна отговорност от Окръжната прокуратура Добрич за това, че е допуснал плавателният съд да заседне и причинил значителни повреди на чужд имот, както и е създал опасност за живота на екипажа.

Подсъдимият ще трябва да заплати и половината от направените разходи по делото.

В хода на разследването са установени грешки, допуснати от капитана на кораба, заяви окръжният прокурор Радослав Бухчев.

„Допуснал превозното средство да плава с оперативно неработеща система за контрол на вахтения на мостика, както и навигационната система на мостика през тъмната част на денонощието е включвала един единствен човек, а именно вахтеният помощник-капитан, без да е  включен наблюдател. Престъплението е извършено при евентиален умисъл“.

Одобреното от Окръжния съд в Добрич споразумение е със силата на присъда и не подлежи на обжалване.

Вторият помощник-капитан на „Вера Су“ е с променена мярка за неотклонение „парична гаранция“, посочи прокурор Бухчев.

„По отношение на него ще бъде внесен обвинителен акт за същото престъпление, но извършено по непредпазливост“.

В отделно досъдебно производство продължава разследването за евентуално замърсяване на морската вода, както и дали действията на оправомощените органи са били адекватни, навременни и правилни по време на спасителните акции, продължили 36 дни.            

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани