Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Путин: Газопроводът „Северен поток 2“ ще засили енергийната сигурност в Европа

[post-views]
Виенски мозъчен тръст: Руските парични средства за финансиране на войната няма да се изчерпят

Руският президент Владимир Путин посочи във вторник след срещата си в Москва с германския канцлер Олаф Шолц, че газопроводът „Северен поток 2“, който очаква регулаторно разрешение, е чисто търговски проект, който ще засили енергийната сигурност на Европа.

Путин също така повтори, че Русия е готова да продължи износа на газ за Европа през Украйна след 2024 г., когато изтече сегашното споразумение за транзит.

Той отбеляза, че „Северен поток 2“ е технически готов да започне доставката на газ, като добави, че страната му ще продължи да доставя на Германия газ на дългосрочни цени.

Путин посочи, че Русия и Германия са „в много близки отношения“ и определи диалога си с немския канцлер Шолц като „много полезен и смислен“. Според него Шолц е настроен да продължи да развива взаимноизгодното и прагматично сътрудничество между Германия и Русия.

След края на разговорите си с немския канцлер Шолц, Путин също така каза, че Русия е готова да продължи диалога със Запада по отношение на ракетите и по други въпроси на сигурността.

„Ние не искаме война в Европа и затова правим предложения за сигурност“, отбеляза руският президент.

От своя страна германският канцлер Олаф Шолц приветства изтеглянето на някои руски военни части, намиращи се в близост до Украйна, добавяйки, че дипломатическите възможности за избягване на войната не са изчерпани.

„Дипломатическите възможности далеч не са изчерпани“, каза Шолц на пресконференцията с руския президент Путин. „Това, което чуваме сега, че някои войски са били изтеглени, е добър знак, надяваме се, че ще последват още“, каза той.

„Трябва да е възможно да се намери решение. Колкото и трудна и сериозна да изглежда ситуацията, аз отказвам да я определя като безнадеждна“, каза той.

„Спешно е необходима деескалация“, посочи той и добави: „Путин и аз сме съгласни, че Нормандският формат е важен за решаването на конфликта“.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани