Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В Зимбабве няма да плащат заплати на неваксинираните държавни служители

[post-views]
В Зимбабве няма да плащат заплати на неваксинираните държавни служители

Правителството в Зимбабве обяви, че ще спре да изплаща заплатите на държавните служители, които не са ваксинирани срещу ковид-19. Това съобщават от Асошиейтед прес. Всички, които са си сложили ваксина трябва да работят от офиса. Това решение идва близо една година, в която служителите работеха от вкъщи.

Мерките в южноафриканската държава бяха разхлабени наскоро, след като случаите на заразени с варианта Омикрон намаляха.

По думите на правителството, тези които не са ваксинирани няма да бъдат допускани до работното си място. Освен това ги очаква дисциплинарно наказание и спиране на заплатата. Хората, които не могат да се ваксинират по медицински причини трябва да представят документ за това.

Държавната администрация е работила в намален състав, тъй като голяма част от служителите са били хоумофис, като част от мерките против разпространение на коронавируса.

Миналата година правителството задължи около 500000 служители да се ваксинират. От своя страна служителите са обжалвали това решение в съда.

Около 22% от населението на Зимбабве е с поставени две дози ваксина. Правителството предлага бустерна доза на всички желаещи. Целта на правителството е да ваксинира поне 60% от населението до края на 2022 година.

Източник: news.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани