Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Австралия обявява „Хамас“ за терористична организация

[post-views]
Австралия обявява „Хамас“ за терористична организация

Правителството на Австралия възнамерява да обяви цялата палестинска групировка „Хамас“ за терористична организация. Това съобщи министърът на вътрешните работи Карън Андрюс, цитирана от „Ройтерс“.

Включването в списъка на цялата група, а не само на нейната военна част, както е в момента, ще приведе статута й в съответствие с този в Съединените щати, Европейския съюз и Великобритания.

Възгледите на „Хамас“ са дълбоко обезпокоителни и в Австралия няма място за неговите омразни идеологии, заяви Андрюс.

Тя обясни, че е отправила запитване до губернаторите на щатите в страната, за да се консултира с тях относно включването на целия „Хамас“ в списъка, който ще бъде финализиран „възможно най-скоро“.

Основана през 1987 г., „Хамас“ се противопоставя на съществуването на Израел и мирните преговори и се застъпва за „въоръжена съпротива“ срещу израелската окупация на палестинските територии.

От своя страна израелският премиер Нафтали Бенет приветства новината, че Австралия ще обяви цялата „Хамас“ за терористична организация и благодари на австралийския премиер Скот Морисън за този ход.

В момента в списъка с терористични организации на Австралия е включено военното крило на „Хамас“ – бригади „Из ад-Дин ал-Касам“.

Източник: news.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани