Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕП: Решенията за външна политика – с квалифицирано мнозинство, не с единодушие

[post-views]
Борел: Няма споразумение в ЕС за санкции срещу руския петрол

Борел: ЕС е готов да представи суров пакет от санкции спрямо Русия

Европейският съюз е готов да представи суров пакет от санкции спрямо Русия веднага щом е необходимо, заяви върховният представител на блока за външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Официално лице от блока заяви по-рано, че на срещата на европейските лидери за Украйна няма да се обсъждат санкции срещу Русия, тъй като това било въпрос, повдигащ разногласия.

Междувременно Европейският парламент прие с голямо мнозинство резолюция, в която се настоява ЕС да взема решенията във външната политика с квалифицирано мнозинство, а не с единодушие. Сегашната процедура дава право на една страна членка да наложи вето върху решенията.

В позицията на Европарламента се казва, че за да се справи ефективно с настоящите международни предизвикателства, Европейският съюз трябва да действа с единен съгласуван глас. Депутатите изтъкват още, че решенията в областта на външната политика не трябва повече да се вземат с единодушие, тъй като това дава право на една държава членка да наложи вето на решение, взето от всички останали.

„ЕС трябва да гарантира стратегическия си суверенитет и да бъде по-малко зависим в ключови технологични области, критична инфраструктура и вериги за доставки“, се подчертава още в документа.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани