Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия представи отговора си на предложенията на САЩ за гаранции за сигурност

[post-views]
Русия представи отговора си на предложенията на САЩ за гаранции за сигурност

Руското външно министерство официално изпрати в четвъртък своя отговор на предложенията на САЩ за гаранции за сигурност, въпреки противоречивите информации по-рано през деня от страна на външния министър Сергей Лавров и заместник-министъра на външните работи Александър Грушко.

В документа министерството изразява нарастваща загриженост относно разширяването на НАТО в региона и повтаря, че не се планира „руска инвазия“ в Украйна.

В окончателния отговор на предложенията за сигурност на Съединените щати, изпратени в четвъртък, руското външно министерство заяви, че подкрепата на САЩ за политиката на „отворени врати“ на НАТО противоречи на основните ангажименти, приети в рамките на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), особено на принципа „да не се засилва сигурността на едни за сметка на сигурността на други“.

Руското министерство твърди, че Вашингтон не е спазил принципа на ОССЕ за „неделимост на сигурността“, а вместо това създава стратегически предимства за себе си и своите съюзници от НАТО чрез разполагане на ядрени и ракети с голям обсег извън своя собствена област, застрашавайки по този начин приоритетите на Русия за сигурност .

Руското министерство отново призова САЩ и НАТО да изпълнят своите международни задължения по отношение на мира и сигурността, като поемат правно обвързващи ангажименти за прекратяване на по-нататъшното разширяване на НАТО на Изток.

„Ако Украйна бъде приета в НАТО, ще има реална заплаха режимът в Киев да се опита „да си върне“ Крим със сила, привличайки Съединените щати и техните съюзници, в съответствие с член 5-ти от Вашингтонския договор, в пряк въоръжен конфликт с Русия с всички произтичащи от това последици“, се посочва в документа.

Русия очаква конкретни предложения от САЩ и НАТО относно липсата на по-нататъшно разширяване на алианс на изток, съобщава РИА.

Русия е казала на Съединените щати, че предварителните условия за деескалация на кризата в Украйна ще включват спиране на доставките на оръжие за Украйна, премахване на вече доставените оръжия и Киев да се съобрази с мирния процес от Минск, предаде агенция РИА.

Руското външно министерство направи изявлението, след като предаде отговора на Москва на предложенията за сигурност на Вашингтон.

Русия заяви, че също така настоява за изтегляне на всички сили на САЩ от Централна и Източна Европа.

След като руското външно министерство публикува отговора си на предложенията за сигурност на Съединените щати, имаше срив на официалният уебсайт на министерството. От министерството споделиха, че причините за срива на сайта са от техническо естество, предаде ТАСС.

Агенция ТАСС цитира министерството, че уебсайтът не работил в продължение на един час поради технически проблеми, без да бъдат предоставени конретни детайли за причината.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани