Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Силни бури в Европа

С пориви на вятъра над 130 километра в час връхлетя бурята Иления Северна Германия. 37-годишен мъж загина, след като дърво падна върху автомобила му. 19 хиляди домакинства в провинциите Мекленбург Предна Померания и Бранденбург останаха през изминалата нощ без ток. Училищата са затворени. В сутрешните часове работа преустанови и Берлинското летище.

В цяла Северна Германия влаковете не се движат. Бурята се премества на югоизток и затова говорителят на германските железници предупреди:

„Спряхме движението в северната част на Германия в името на сигурността на пътниците и служителите. Но засегнати са всички дестинации в цялата страна и е рано да се каже докога“.

Бурята застигна Бавария и Чехия, където повече от 300 хиляди домакинства са без електричество. Има блокирани пътища заради паднали дървета.

Преди да достигне Северна Европа бурята връхлетя Шотландия, Северна Англия и Северна Ирландия и остави хиляди домакинства без ток.

Фериботните връзки в Шотландия също са сериозно засегнати. Изкоренени дървета блокират много от пътищата в цялата страна.

И докато бурята Дъдли днес затихва, в петък се очаква да връхлети бурята Юнис. Метеоролозите прогнозират ветрове със скорост от 160 километра в час по бреговете на Западен Уелс и Югозападна Англия.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани