Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бъдещи курсанти и студенти творят в клубове по интереси

[post-views]
Бъдещи курсанти и студенти творят в клубове по интереси

Красимир МИТОВ

Ученици ще създават роботи и авиомодели по проект на ВВВУ и средни училища в Плевенско  

През миналата година ВВВУ „Георги Бенковски“ сключи споразумения за съвместна дейност с начални и средни училища. Сред тях са и средищните училища от община Долна Митрополия – СУ „Васил  Априлов“ – гр. Долна Митрополия, и СУ „Евлоги Георгиев“– гр. Тръстеник.

Началникът на ВВВУ „Георги Бенковски“ бригаден генерал Юлиян Радойски заяви, че проектът стартира успешно и учениците проявяват интерес към летателната техника. Това от своя страна ще ги направи потенциални бъдещи курсанти и студенти в училището, за да сбъднат своята детска мечта.

В началото на настоящата учебна година започна реализацията на първите идеи по Програмата „Занимания по интереси“ на МОН. Тя има за цел да се създадат условия за творческото развитие и осмислянето на свободното време на учениците, за създаване на собствен стил на учене и трайни навици за планиране на учебното и извънучебното време у учениците и стимулиране на тяхното творческото развитие.

В сътрудничество между ВВВУ „Г. Бенковски“ и двете училища на територията на община Долна Митрополия започнаха своята дейност три клуба. Първият е по роботикас ръководител подполковник доц. д-р инж. Мартин Камбушев – заместник-декан на факултет „Авиационен“ с учениците от 11. и 12. клас от СУ „Васил Априлов“ – гр. Долна Митрополия, и СУ „Евлоги Георгиев“ – гр. Тръстеник. След преминаването на курса в клуб „Роботика“ участниците придобиват знания и умения, свързани с изследване, конструиране, управление, програмиране и експлоатация на роботизирани и мехатронни комплекси. Учениците ще създават истински роботи и с тяхна помощ ще пресъздават модели от заобикалящия ни свят.

В клуба „Авиомоделизъм“ с ръководител полковник доц. д-р инж. Димитър Димитров, началник на Катедра „Електроника, навигация и комуникация в авиацията“, участниците ще придобият технически умения, ще развият въображението си, ще се научат да работят в колектив. Участници са ученици от 7. клас на СУ „Васил Априлов“. Те ще решават творчески задачи с проблемен характер и ще изработят авиомодел по чертеж.

Заниманията на клубовете се провеждат в кабинетите и лабораториите на ВВВУ. Финансирането на дейностите е осигурено с целеви средства от МОН.

Клубовете ще приключат своята дейност с представителни изяви – изложба и демонстрации през юни. Координатор на дейността на клубовете от страна на ВВВУ „Георги Бенковски“ е асистент Илияна Николаева от Департамент „Природни и хуманитарни науки“.

Най-ново

Единична публикация

Избрани