Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Какво свързва авиацията и пчеларството

[post-views]
Какво свързва авиацията и пчеларството

За последните 60–70 г. от над 1500 вида опрашители са останали само 5–6.

Кое е общото между авиацията, математиката, информатиката и пчеларството? Това е доцент д-р Юлиян Станчев от ВВВУ „Георги Бенковски“, гр. Д. Митрополия – председател на Областния пчеларски съюз в Плевен. Той е преподавател в катедра „Електротехника, автоматика и информационни технологии“ (ЕАИТ). Роден е през 1954 г. в Плевен. Завършва СУ „Св. Климент Охридски“ по специалността „Математика, механика и информатика“. От 1983 г. е преподавател във ВВВУ „Георги Бенковски“, а след възстановяване на училището през 2020 г. е преподавател в катедра ЕАИТ. От 2013 г. е председател на Областния пчеларски съюз в Плевен.

„Пчеларството за мен е кауза. Аз съм потомствен пчелар – споделя доц. Станчев – и искам да продължа достойно делото на баща ми. Той беше радетел за превръщането на пчеларството в поминък на българина. Като учител по пчеларство и лозарство успя да запали у мен и много млади хора любовта към пчелите и пчеларския занаят. Както в авиацията, така и в пчеларството допуснатите грешки водят до нежелан край“, споделя Юлиян Станчев.

За последните 60–70 г. от над 1500 вида опрашители са останали само  5–6 вида. Затова се полагат неимоверни усилия за запазване и увеличаване на пчелните семейства в цялата страна, защото земеделието и пчеларството са взаимно зависими.

По данни на Европейската комисия 84% от консумираните пряко и косвено храни в Европа дължим на пчеларството. Необходима е медоносна растителност, а не само зърнена. От особено значение е и възстановяването на горския фонд върху ерозиралите земи.

През последните години пчеларството преживява тежки моменти поради измиране на голям брой пчелни семейства – около 40% в САЩ и редица европейски страни. Враг номер едно на пчелите са и акарите, всеки един от който носи у себе си около 10 вируса, затова и борбата с тях трябва да е безмилостна.

Доц. д-р Станчев заяви, че имунната система на обществото ни е пчеларството и ако то загине, ни очаква неминуем срив в областта на селското стопанство, икономиката и индустрията. Затова са необходими незабавни мерки, които се предлагат на министъра на земеделието и храните чрез специално изпратено писмо.

Госпожа Снежана Балашкова – управител на водеща пчеларска фирма за производство на мед и пчелни продукти в Плевенския регион, казва, че биопродуктите на основата на пчелния мед са незаменимо лекарство за всяка болест и всяка възраст. Доц. д-р Станчев добавя, че пчеларството осигурява чрез опрашителната дейност производството на плодове и зеленчуци, семена на технически култури като рапица, слънчоглед, тютюн, лен, коноп и др., производството на диворастящи растения и плодове, които се използват във фармацевтичната, козметичната и др. индустрии.

Най-ново

Единична публикация

Избрани