Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ново оборудване за войските и силите

[post-views]
Ново оборудване за войските и силите

Министерският съвет (МС) прие на 16 февруари решение, с което ще упълномощи министъра на отбраната да подпише международен договор BU-B-UCH с правителството на САЩ за придобиване на радиокомуникационно оборудване за Сухопътните войски (СВ), Съвместното командване на специалните операции (СКСО) и Военноморските сили (ВМС). Това съобщиха от МО.

Доставката на радиокомуникационното оборудване, предмет на договора, е свързана с изпълнението на три от проектите за модернизация на Българската армия – „Модернизация на Т-72 за нуждите на танковите формирования на СВ”, „Повишаване на мобилността и защитата на личния състав от силите за специални операции” и „Повишаване на мобилността и защитата на личния състав на морска тактическа група за специални операции”. След ратификацията на договора от Народното събрание и влизането му в сила правителството на САЩ ще сключи договор за производство и доставка на радиокомуникационно оборудване с американска компания.

За сключването на договора ще бъдат осигурени 35,5 млн. лв. С тях ще бъдат придобити по програмата на САЩ за чуждестранни военни продажби с национално финансиране радиокомуникационни средства, които ще бъдат интегрирани в модернизираните танкове Т-72, бронираните автомобили на СКСО и автомобилите за морската група за специални операции от състава на ВМС.

Решението на МС няма финансови последици за вече действащите договори за модернизация на танкове Т-72 и за придобиване на бронирани автомобили за СКСО. Припомняме, че договорът с ТЕРЕМ–ХОЛДИНГ АД е на обща стойност 78 719 472 лв. (с ДДС) и тази сума не се променя. Не се налагат други плащания по този договор.

Договорът със САМЕЛ-90 е за доставка на 98 специални автомобила на обща стойност 49 998 000 лв. (с ДДС) и тази сума също не се променя. По този договор вече са доставени 45 автомобила, които са напълно изплатени. За останалите 53 автомобила е заплатен аванс в размер на 25%. Предвиждат се доставки до края на 2022 г. и до края на 2023 г. Общите финансови задължения за МО по трите решения на МС от 16 февруари са в размер на 35,5 млн. лв. и те са за заплащане на международния договор BU-B-UCH за придобиване на радиокомуникационно оборудване. За придобиването на радиокомуникационното оборудване за танк Т-72 ще бъдат необходими 21 093 599,09 лв. (с ДДС). С актуализацията на Проекта за инвестиционен разход тази сума се добавя към общата стойност на проекта, която заедно с изплатените вече суми става 99 813 071,09 лв. За придобиване на класифицираното радиокомуникационно оборудване за бронираните автомобили за СКСО ще бъдат необходими 9 972 526 лв. Тази сума се добавя към общата стойност на договора за доставка на автомобилите, която става 59 970 526 лв. заедно с авансово изплатените суми.

Най-ново

Единична публикация

Избрани