Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Променят класификатора на длъжностите в БА

[post-views]
Годишното разместване на военнослужещите е до 1 юли

Това се налага за изпълнението на Плана за развитие на Въоръжените сили до 2026 г.

Спирдон СПИРДОНОВ

Подготвен е проект на постановление за допълнение на Класификатора на длъжностите на военнослужещите. Промените са свързани основно с осигуряване на необходимите длъжности за военнослужещи по длъжностни нива в обхвата на военните звания в реорганизиращите структури от Въоръжените сили през 2022 г. Въвеждат се нови длъжности и се изменят длъжности, необходими за трансформирането на системата за ръководство, командване и управление и за използване, обслужване и осигуряване на новопридобито въоръжение и техника.

Действащият Класификатор на длъжностите на военнослужещите в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия, който включва 979 длъжности за военнослужещи: 386 за офицери, 19 за офицерски кандидати, 213 за сержанти (старшини) и 361 за войници (матроси), е приет с Постановление на Министерския съвет през 2018 г. Той обаче не съдържа специфични длъжности в резултат на организационно-щатни промени в изпълнение на План-2026, става ясно от проекта на постановлението. Извършеният анализ показвал, че не са предвидени длъжности за 50 реорганизиращи се и 2 новосформиращи се структури/формирования през 2022 г.

Предлага се промяна и на Постановление № 54 на Министерския съвет от 2010 г. за приемане на Устройствения правилник на Министерството на отбраната и за определяне на структури на пряко подчинение на министъра на отбраната.  Целта е предотвратяване на дублирането при определянето на числеността на структури на пряко подчинение на министъра на отбраната.

Най-ново

Единична публикация

Избрани